ROTTERDAM- Het Openbaar Ministerie (OM) eist gevangenisstraffen tegen twee mannen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan grootschalige verzekeringsfraude. Tegen een 34-jarige man uit Rotterdam is een gevangenisstraf van 2 jaar geëist. De man wordt verdacht van het vervalsen van autoverzekeringen voor mensen die zich normaal niet of moeilijk kunnen verzekeren. Tegen zijn 20-jarige medeverdachte uit Nijmegen werd een straf van 150 dagen geëist, waarvan 118 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur.
De twee verdachten zouden via verschillende websites en sociale mediakanalen autoverzekeringen hebben afgesloten voor personen die vaak niet in aanmerking komen voor een verzekering. Dit gebeurde bijvoorbeeld voor mensen met een ontzegging van hun rijbevoegdheid, eerdere fraude, wanbetalingen of zelfs mensen die in detentie zaten. Voor hun diensten vroegen de verdachten bedragen van rond de 1.000 euro per verzekering. Het onderzoek van de verzekeringsmaatschappijen en de politie heeft uitgewezen dat er in totaal 185 verzekeringen werden afgesloten voor 128 unieke kentekens. Het totale fraudebedrag wordt geschat op zo’n 300.000 euro.
De zaak kwam aan het rollen in september 2022, toen een man zich bij een verzekeraar meldde. Hij ontving brieven over autoverzekeringen op zijn naam – verzekeringen die hij nooit had afgesloten. Sterker nog, de man had helemaal geen auto en bezat ook geen rijbewijs. Na aangifte bleek uit onderzoek van de verzekeraar dat er vier verzekeringen waren afgesloten op naam van de man, waarvan drie op kentekens die toebehoorden aan de 34-jarige verdachte. De verzekeraar plaatste de verdachte vervolgens in een incidentenregister, waarna andere verzekeraars ook aangifte deden van frauduleuze praktijken.
Het verdere onderzoek bracht de rol van de 20-jarige medeverdachte aan het licht. Deze jongeman zou klanten hebben geworven, hun gegevens hebben verzameld en vervolgens de nodige formulieren hebben ingevuld. De 34-jarige verdachte sloot op basis van deze gegevens de verzekeringen af, verstuurde de groene kaarten naar de klanten en ontving betalingen die hij contant doorgaf aan zijn oudere medeverdachte.
Tijdens de zitting benadrukte de officier van justitie het cruciale aandeel van beide verdachten in de frauduleuze handel. “Zonder klanten geen inkomsten, en zonder betaling al helemaal niet,” zei de officier. “Ook de rol van de 20-jarige verdachte, die via social media de verzekeringsovereenkomsten promootte, was van groot belang.”
Wat betreft de 34-jarige verdachte stelde de officier dat hij door zijn handelen “gedurende een lange periode veel schade heeft veroorzaakt, niet alleen voor de verzekeringsmaatschappijen, maar ook voor mensen wiens verzekeringen werden beëindigd omdat hun adres bekend stond als frauduleus.” De verdachte zou na de inbeslagname van zijn telefoon zelfs zijn activiteiten hebben voortgezet, zonder zich ergens door te laten stoppen.
De 20-jarige verdachte toonde tijdens de zitting spijt en gaf inzicht in zijn samenwerking met de 34-jarige man. Dit was volgens de officier van justitie een van de redenen waarom zijn straf lager uitviel dan die van zijn medeverdachte.
De ontnemingszaken tegen beide verdachten, waarin het OM het onterecht verkregen vermogen wil vorderen, worden op een later moment behandeld.
De rechtbank zal op een later moment uitspraak doen over de straffen.