SCHIEDAM- In de Schiedamse wijk Nieuwland neemt het aantal satellietschotels aan sociale huurwoningen fors toe, terwijl deze volgens het beleid van verhuurder Woonplus niet aan de voorzijde van panden geplaatst mogen worden. Een wandeling door straten zoals de Albardastraat, De Wildestraat en Van Tienhovenstraat toont dat het aantal schotels in enkele jaren tijd explosief is gestegen.
In de Albardastraat zijn nu zeven schotels zichtbaar aan de balkons, tegenover drie in 2022, een toename van 133,33%. In De Wildestraat steeg het aantal van nul naar vijf, en in de Van Tienhovenstraat is een groei van één naar vier zichtbaar, wat neerkomt op een stijging van 300%. Gemiddeld komt de toename in deze buurt uit op 216,67%, zonder de oneindige stijging in De Wildestraat mee te rekenen.
Ondanks deze opvallende stijging reageert Woonplus niet op verzoeken om uitleg en lijkt de corporatie niet te handhaven. Dit terwijl de huurcontracten al sinds begin deze eeuw een verbod bevatten op het plaatsen van satellietschotels. In 2019 werd nog bevestigd dat schotels alleen toegestaan zijn aan de achterkant van panden, mits daarvoor expliciet toestemming is verleend. De huidige stijging betreft echter uitsluitend schotels aan de voorzijde.
Schiedam was begin deze eeuw een van de eerste steden in Nederland die experimenteerde met een Gemeenschappelijk Satelliet Ontvangstsysteem (GSO). Dit alternatief moest het plaatsen van individuele schotels overbodig maken. Het systeem werd in 2005 op flats aan het Schuttersveld geïntroduceerd, maar in 2015 stopgezet vanwege de opkomst van andere manieren om televisiezenders te ontvangen.
Het gebruik van satellietschotels biedt bewoners toegang tot betaalbare en vertrouwde media, wat vooral voor migranten een belangrijke voorziening kan zijn. Tegelijkertijd wijzen critici erop dat de schotels ook symbool staan voor een sterke oriëntatie op het land van herkomst. Het kijken naar zenders in de eigen taal kan de integratie in termen van taalvaardigheid, werk en sociale contacten bemoeilijken.
Vooralsnog blijft het onduidelijk of Woonplus maatregelen zal nemen tegen de toenemende aanwezigheid van schotels aan de gevels.
Goh, in de zestiger jaren werden wij gedwongen om de antennes van het dak en de balkons te verwijderen. Dar was niet estetisch zei de gemeente, terwijl Sint Nicolaas zich er zo goed aan kon vasthouden. Gelden voor mohammedanen dan andere regels?
Waarom moeten die lui nou weer een eigen schotel hebben , ze hebben daar op die flats toch een centraal antenne systeem staan? ……………………… O , ik snap het misschien al , een abonnement op zo’n systeem kost natuurlijk een paar centen extra en dan kunnen ze de tank van hun Duitse patserbak niet meer helemaal vol gooien ………………
Woonplus reageert niet? Verrassend…