WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

GEEN LIJST SLEUTELFIGUREN SCHIEDAM IN GEVAL VOLGENDE TERREURAANSLAG

SCHIEDAM- Nog altijd is er geen netwerk van sleutelfiguren in Schiedam waarmee de gemeente voorbereid denkt te zijn in het geval er ergens in Nederland een volgende terreuraanslag zal plaatsvinden. Zoveel wordt duidelijk wanneer door raadslid Yusuf Tuncer (CDA) wordt geïnformeerd naar opgebouwde netwerken van sleutelfiguren. Tuncer krijgt van het stadsbestuur te horen dat, in het kader van preventie van radicalisering, er contact met de ‘relevante partners’ in de wijken zijn. Het gaat daarbij om vrijwilligers, bestuurders van stichtingen, en bestuursleden van diverse lokale organisaties en verenigingen. Deze contacten zijn de afgelopen decennia naar tevredenheid opgebouwd door ambtenaren.

In oktober 2020 liet men op het stadskantoor nog weten dat een netwerk van sleutelfiguren was opgericht, dat kan worden gedragen door bestaande partijen. Een maand later werd zelfs gemeld dat al sleutelfiguren waren opgeleid in diverse netwerken. Daarbij zou breder zijn gekeken dan naar links- en rechtsextremisme. Ook toen werd vanuit de gemeenteraad geïnformeerd naar de lijst, zodat kon worden beoordeeld vanuit welke religieuze, politieke en culturele hoeken de gemeente goede relaties wil onderhouden. Het zou gaan om ‘verschillende migrantengroepen en vertegenwoordigers van kerken, moskeeën en religieuze verenigingen’.

Op 30 mei 2019 wordt een 26-jarige ‘allāhu akbar’ schreeuwer (met Syrische identiteitspapieren) in Schiedam-Nieuwland neergeschoten door de politie. De leus allāhu akbar wordt standaard gebruikt voorafgaand aan het plegen van islamitische terreurdaden. Toen het arrestatieteam de man wilde aanhouden, viel hij de agenten aan met een bijl (en sloeg een politiehond dood). De Rijksrecherche heeft onderzocht of er terecht geweld is gebruikt en is geschoten. Alles afwegende is het OM tot het oordeel gekomen dat de leden van de aanhoudingseenheid een beroep konden doen op noodweer. Er is daarom geen strafvervolging tegen hen ingesteld.
Een nog altijd geheim onderzoek – alleen voor raadsleden ter inzage – naar het gevaar van ‘extreem-rechts’ maakte in mei 2020 onbedoeld meer duidelijk. In de toelichting op het stuk kwam burgemeester Cor Lamers (CDA) met nul concrete voorbeelden over ‘extreem-rechts’. Wel ging het meermaals over jihadisme. Lamers schreef letterlijk: ‘De meest voorstelbare dreiging komt van jihadistische eenlingen.’ De burgemeester meldt ook dat in het Zorg- en Veiligheidshuis de meeste cases gaan over jihadistisch extremisme.

De gemeente Schiedam kent islamitische oorlogsmisdadigers die actief zijn voor ISIS, de zogenaamde uitreizigers, dus het is niet ondenkbaar dat er zich ook terugkeerders in Schiedam gaan melden, erkende het toenmalige stadsbestuur in 2018.  Hierop zou worden geanticipeerd door zogenaamde fictieve casus-besprekingen in het Veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond. Ook wordt de gemeente hierbij waar mogelijk ondersteund door de NCTV en de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.

Eén gedachte over “GEEN LIJST SLEUTELFIGUREN SCHIEDAM IN GEVAL VOLGENDE TERREURAANSLAG

  1. Een netwerk van sleutelfiguren in de wijken. Gerecruteerd en getraind door ambtenaren. Bestaande uit vrijwilligers, bestuursleden en bestuurders van stichtingen, verenigingen en organisaties.

    Wees niet verbaasd als dit netwerk zich opeens in de wijken manifesteert als sharia patrouille 😬

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *