WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

1000-STE BOOM GEPLANT OP MASAMUDA BROEKPOLDER VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De duizendste boom is geplant op het educatief archeologisch erf Masamuda in de Broekpolder te Vlaardingen. Masamuda is een uniek project waar historische gebouwen uit verschillende tijdperken worden nagebouwd met de landschappen die daarbij horen. Zo zijn er al drie gebouwen klaar: het Vlaardingencultuurhuis uit de steentijd (3000 v.chr), de Spijkenisseboerderij en het Rottahuis uit de vroege middeleeuwen (beide 1000 n.chr).

Masamuda maakt gebruik van het boomplantseizoen dat begint met de meteorologische winter. De vrijwilligers van Masamuda hebben een eigen boomplantage waar ze inheemse bomen kweken uit zaden, pitten en noten. Deze bomen passen bij de landschappen die ze willen creëren. Daarnaast planten ze ook snoeihout van bijvoorbeeld hazelaar en wilg, en jonge scheuten van els en es die ze uit de omgeving halen. Ze hebben de tel misschien niet helemaal precies bijgehouden, maar afgelopen zondag hebben ze de duizendste nieuwe boom in de grond gezet. Dat gebeurde bij de zogenoemde ‘Spijkenisseboerderij’ uit het jaar 950 AD, waar ze een middeleeuws griendbos aan het aanleggen zijn. De bomen die ze bij het Vlaardingencultuurhuis (uit de steentijd) hebben geplant, zoals eiken, iepen en linden, zijn al flink gegroeid en hebben een hoogte van vijf meter bereikt. Afgelopen zomer lieten ze zien dat ze echte volwassen bomen zijn geworden en droegen ze vruchten. Dat zorgt weer voor nieuwe zaden, pitten en noten voor de volgende generatie bomen.

Masamuda is een plek waar u kunt zien en beleven hoe de mensen in de delta leefden in verschillende periodes van de geschiedenis. Het Vlaardingencultuurhuis (steentijd) en de middeleeuwse gebouwen zijn al af, maar er zijn nog meer plannen voor de toekomst. Het archeologisch erf Masamuda is elke zondag open voor publiek van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is altijd gratis. Voor scholen en andere groepen zijn er rondleidingen mogelijk op afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *