WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

12 MAANDEN JEUGDDETENTIE VOOR STEKEN FIETSSTER VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De 16-jarige fietsende messentrekker uit Vlaardingen is veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij heeft bekend dat hij op zaterdag 16 april een 21-jarige vrouw in haar rug heeft gestoken met een mes op de Kortedijk in Vlaardingen. Volgens de rechter is de messentrekker verminderd toerekeningsvatbaar en omdat hij al een half jaar in voorarrest heeft gezeten hoeft hij niet opnieuw de cel in. Bij de strafoplegging neemt de rechtbank daarom mee dat de voorlopige hechtenis van de 16-jarige eerder is geschorst, conform het advies en met de instemming van de betrokken forensische GGZ-instelling.

De officier van justitie had  18 maanden jeugddetentie geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast zou hij zich moeten laten behandelen. Hij kampt met psychische problemen.

De redenen voor het steken zijn onbekend gebleven. Op 16 april is de messentrekker ’s avonds laat een rondje gaan fietsen. Onderweg kwam hij de voor hem onbekende 21-jarige vrouw tegen op de fiets. De veroordeelde is toen omgedraaid en achter haar aan gefietst. Hij heeft zijn snelheid verhoogd en heeft, om redenen die tot op de dag van vandaag helaas niet duidelijk zijn geworden, onverhoeds een mes in de rug van deze vrouw gestoken. Vervolgens is hij weggefietst.

Bij het slachtoffer is het gevoel van veiligheid door dit delict verdwenen en zij is daardoor sindsdien niet meer alleen de deur uit geweest. Ook in de toekomst zal het slachtoffer hier nog lang last van hebben. Daar komt bij dat het slachtoffer met de vraag blijft zitten waarom de verdachte juist haar heeft uitgekozen. De impact van dit delict is ook voor de naasten van het slachtoffer groot geweest, in het bijzonder voor de vriend van het slachtoffer die snel ter plaatse was. Hij heeft gezien hoe een mes uit de rug van zijn vriendin stak en heeft urenlang gevreesd voor haar leven.

De rechter heeft, naast de ernst van het feit, ook rekening gehouden met de persoon van de messentrekker, die ten tijde van het delict net 16 jaar oud was. Als verdachte heeft hij bijna twee maanden verbleven op een observatieafdeling. De conclusie van de deskundigen aldaar komt er samengevat op neer dat, als gevolg van een combinatie van zekere persoonlijkheidseigenschappen van de messentrekker, die zich in de kindertijd hebben ontwikkeld, en de externe factoren die daarop inspeelden, er ten tijde van het delict sprake was van een ernstig psychiatrisch toestandsbeeld. De messentrekker wordt als gevolg daarvan door de deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Aan de hand van de diagnose achten de deskundigen het ook aannemelijk dat hij het feit heeft verdrongen. De veroordeelde is dan ook niet in staat om de vraag waarom hij het voor hem onbekende slachtoffer in haar rug heeft gestoken te beantwoorden. Het recidiverisico wordt als laag ingeschat, nu de externe factoren zijn weggenomen en behandeling is ingezet.

De rechtbank heeft bijzondere voorwaarden opgelegd, zoals geadviseerd door de Raad voor de Kinderbescherming, waaronder de verplichting voor de dader om mee te werken aan zijn behandeling en om zich in te zetten voor school. Daarnaast zal aan de veroordeelde een contactverbod met het slachtoffer worden opgelegd. Anders dan de officier van justitie, ziet de rechtbank geen aanleiding om de 16-jarige ook een contactverbod met de scouting op te leggen. De scouting zou een positieve invloed op hem hebben en zou hem helpen juist invulling te geven aan een zinnige dagbesteding. De rechtbank ziet wel aanleiding om als bijzondere voorwaarde op te nemen dat de 16-jarige slechts onder toezicht gebruik kan maken van een mes.

4 gedachten over “12 MAANDEN JEUGDDETENTIE VOOR STEKEN FIETSSTER VLAARDINGEN

  1. Een scout heeft een mes. Je kunt die leipekees toch niet de rest van zijn leven in de smiezen gaan houden als er een mes in de buurt is? En het meisje en haar familie en vriend hebben hier nog levenslang last van terwijl die debiel alweer vergeten is wat hij enkele maanden geleden heeft aangericht. Misschien wordt het eens tijd om die zogenaamde deskundigen te vervangen voor vrijwilligers om dit soort lage straffen te voorkomen. Ik hoop werkelijk dat die gek binnenkort de verkeerde probeert te steken die een eind aan zijn zinloze leventje zal maken.

  2. “Het gevoel van veiligheid is bij het slachtoffer verdwenen”?? Nee, dat staat er verkeerd. Het moet zijn: de veiligheid van het slachtoffer in de openbare ruimte is verdwenen. En wat deze jonge vrouw is overkomen, is een les aan alle vrouwen: dit gebeurt er met jou als jij het als vrouw in je hoofd haalt om alleen op zaterdagavond door het centrum van Vlaardingen te fietsen. De enige reden waarom deze dader zich omdraaide en achter haar aanging om haar te ‘straffen’ was de spontane gelegenheid die zich voordeed: locatie + slechte straatverlichting + nergens mensen op straat. Noem het psychische problemen, prima. Het probleem is dat de minderjarige alweer vrij is. En daarmee wordt een signaal afgegeven. Maar laat het ons duidelijk zijn dat onze politici, onze rechters en onze media ons op dit punt volledig in de steek hebben gelaten. En dat onze mannen blijven wegkijken omdat ze anders een rode waas voor ogen krijgen en juist zij door de celstraffen het risico lopen alles te verliezen. En ondertussen loopt de dader na een paar uren, of een paar maanden, alweer lachend over straat, met alle betutteling en financiele steun van de overheid terwijl het echte slachtoffer getraumatiseerd en gehandicapt in de kou blijft staan. Ja, we weten het wel. En nu? Ring camera’s. Buitenverlichting op bewegingsdetectie. Honden. Appgroepjes. Legaal spuitbusje in tas of jas. Sleutelbos in de hand. Mannen om je heen vragen om tips en advies. Stenen in je handtasje. Maximale inbraakpreventie rond huis en tuin. Livestreamen als je in het donker van a naar b gaat. Strategisch geplaatste handbrandblussers en tuingereedschap. Googlen op zelfverdediging. Krav Maga. Uber vermijden. Dat zijn allemaal legale, preventieve doe-het-zelf maatregelen. Wees wijs, regel dat. Vertrouw niet op de overheid voor je veiligheid, maar doe het zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *