WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

’36-JARIGE POOL ACHTER INBRAAK VLAARDINGEN-WEST’

VLAARDINGEN- Marcin K., een Pool uit Naaldwijk, staat deze week voor de Rotterdamse rechter voor een woninginbraak in Vlaardingen. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij in maart 2022 een inbraak heeft gepleegd in een huis in de Westwijk. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat K. in de nacht van 16 op 17 maart 2022 de woning in de Professor Teldersstraat is binnengedrongen en daar verschillende spullen heeft gestolen. Onder de gestolen goederen waren een Samsung laptop, diverse zonnebrillen, sieraden en parfums, een fiets, horloges, schoenen, een identiteitskaart en een geldbedrag van 600 euro. De eigenaar heeft aangifte gedaan bij de politie.

De straffen voor inbraak in Nederland hangen af van de omstandigheden van het geval, zoals het soort inbraak, de ernst van de schade, de mate van geweld of dreiging, de recidive en de persoonlijke situatie van de verdachte. In het algemeen geldt dat inbraak wordt gezien als een misdrijf en dat de officier van justitie maximaal 1 jaar gevangenisstraf kan eisen. De rechter kan echter een hogere of lagere straf opleggen, afhankelijk van de situatie. De rechter kan ook kiezen voor een andere straf, zoals een taakstraf, een boete of een maatregel.

Volgens de ori├źntatiepunten voor straftoemeting, die de rechter als richtlijn kan gebruiken, staat er op woninginbraak voor een first offender (iemand die voor het eerst veroordeeld wordt) een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 weken. Bij recidive (herhaling) kan de straf oplopen tot 5 tot 7 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Bij inbraak met geweld of dreiging kan de straf nog hoger zijn. Bij veroordeling krijgt de verdachte een strafblad, wat gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *