WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM HEEFT BELANG BIJ UITSTEL OMGEVINGSWET

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam heeft belang bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2023 (in plaats van de eerder beoogde start op 1 juni aanstaande). Dit uitstel heeft onder andere te maken met het zogenoemde Digitaal Stelsel Omgevingswet. Overheden hebben meer tijd nodig om goed te oefenen met de nieuwe digitale systemen. Dit speelt ook in Schiedam, erkent men op het stadskantoor.

Voor bepaalde, van elkaar afhankelijke activiteiten richting de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn tijdelijke alternatieve maatregelen beschikbaar. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de wet ook goed van start kan gaan als sommige landelijke of lokale voorzieningen niet volledig werken. ICT-oplossingen, zoals het tijdelijk publiceren van omgevingsplannen via de huidige digitale standaarden, het overgangsrecht en serviceteams die overheden werk uit handen nemen, kunnen dan uitkomst bieden. Het Rijk wil dat overheden uiterlijk een half jaar vóór de inwerkingtreding van de wet kunnen oefenen met de tijdelijke alternatieve maatregelen.

De afgelopen maanden zijn in Schiedam al verschillende voorbereidingen getroffen om de Omgevingswet uit te kunnen voeren. U kunt hierbij denken aan het aanpassen van lokale regelgeving, het opleiden van ambtenaren en het inrichten van werkprocessen. Alles was erop gericht om op de aanvankelijk beoogde datum van inwerkingtreding (1 juli 2022) gereed te zijn. Sowieso heeft de gemeente tot eind 2029 de tijd om een omgevingsplan vast te stellen.

Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt dit nu al mogelijk, bijvoorbeeld door bestaande regels aan te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *