WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BEHOUD HISTORISCHE UITSTRALING VLAARDINGEN ONZEKER

VLAARDINGEN- Er moet stevig gelet worden op het behoud van de historische uitstraling bij (bouw)plannen rondom de Koningin Wilhelminahaven (KW-haven) in Vlaardingen. Daarover zijn meerdere politieke partijen en de gemeente het met elkaar eens. Zoveel wordt duidelijk wanneer de raadscommissie vergadert over de ontwikkelvisie KW-haven van de Stichting Nieuwe Haven.

Bij de fractie Boers heeft Ron Boers slechte ervaringen met toezeggingen op het gebied van het behoud van een historische uitstraling. Boers verwijst naar de nieuwbouw voor supermarkt Hoogvliet. Boers: “Daarvan werd ook gezegd, ja, historische uitstraling. Dat bleek ook een vinex uitstraling te zijn. Mede door mijn figuur is het toch nog wat aangepast, maar echt historisch vind ik het nog steeds niet. Daar zit wel mijn angst. Dat we straks zeggen; ja, het zijn wel historistische steentjes. Ik denk dat het elke Vlaardinger aan het hart gaat dat er zoveel mogelijk historische uitstraling behouden blijft.”

Sebastiaan Lancel (D66): “Er kan dus gewoon een sloopvergunning voor een pand worden afgegeven, omdat heel erg op het niveau van individuele gebouwen werd gekeken en niet de KW-haven als geheel. Ik begrijp sowieso uit de stukken dat een van de belangrijke punten is, kom nou echt met een visie op dat gebied en handel ook binnen de contouren van deze visie.”

Het gebied rondom de KW-haven is volgens kenners bij uitstek geschikt om met maximaal behoud van de historie succesvol te ontwikkelen, maar juist hier verdwenen geruisloos de nodige panden en belangwekkende gebouwen. De haringpakhuizen van de VMV, De Jong, Rederij Mercurius, de Zeeuw en van Raalt en de visafslag aan de Zuid Oostzijde van deze haven zijn zonder enige ophef gesloopt.

.
De haringvisserij was eeuwenlang de belangrijkste grond van bestaan voor Vlaardingen en haar bewoners. Vele Vlaardingers dankten direct en indirect hun ‘brood uit het water’ aan de haringvangst. Als bijvoorbeeld visser, boetster, kuiper, touwslager, scheepsbouwer of met de handel in haring en fust. Tot ver in de 20ste eeuw was de visserij nog van economisch belang en voeren er haringtrawlers met het aloude VL op de boeg naar de visgronden.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

14 gedachten over “BEHOUD HISTORISCHE UITSTRALING VLAARDINGEN ONZEKER

  1. Uitstraling alleen is niet voldoende, historische gebouwen moet je gewoon in ere herstellen en aangrenzende nieuwbouw moet zich aanpassen of een andere locatie kiezen .

  2. Zelfs oude gevel van (Visserij) museum kon niet bewaard blijven daar was geld ook op zeker gezien die twee stukken die er hangen!

  3. Ik heb de Gemeente Vlaardingen nog nooit kunnen betrappen op ook maar enig historisch besef. Als ik zie wat er de afgelopen 40-45 jaar aan historische panden is gesloopt, wat er nog op de nominatie staat om plat te gaan en wat er voor terug gekomen is, ben ik ook nu helemaal niet optimistisch. Daar komt bij dat veel architecten erg hun best doen om iets te ontwerpen wat er vooral niet bij past, want anders valt hun ontwerp niet genoeg op.

  4. Veel Duitse steden bewijzen dat volledig in puin gebombardeerde gebouwen er weer bij kunnen staan alsof ze in 1700 gebouwd zijn. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

    1. Jammer dat het met Rotterdam niet gelukt is om het in Rotterdam te krijgen zoals voor mei 40.
      Het geld is helaas naar verkeerde personen en bouw van andere soortige gebouwen gegaan, die er voor 40/45 nooit stonden maar nu wel gebouwd zijn.

  5. Dat is zo, maar toch, de architectuur van Rotjeknorr mag er wezen al is het geen ouwe meuk. Loop je door de altstadt van Neurenberg ziet het er idd anders uit, ook erg mooi. Alsof die stad nooit volledig van de aardbodem is gevaagd.

    1. I.d.d. in onze genen zit het om te vergeven en met elkaar weer de boel op te bouwen, daarom zijn de Duitsers en Nederlanders weer hele goede buren.
      Wij hebben het weer opgebouwd zonder miljarden hulp uit het Oosten. Zelfs in de huidige tijd worden in het voorland van Kafir zoveel mogelijk gebouwen vernield om geloofsredenen.
      En Duitsland bestond in die tijd uit Duitsland met inwoners waarvan het merendeel antie Nazi was. Zeker niet het hele volk was Nazi gezind. Alleen werden die mensen de mond gesnoerd. Hetzelfde wat in Turkije gebeurd door een persoon die jij vereert qua ideeën. Alles volbouwen met illegale schooltjes en alles in teken van de Islam.
      Maar ook hier geldt dat niet elke moslim het ermee eens is, maar ook die worden opgepakt en opgesloten.

          1. Dat is het probleem niet. Het is zelfs nodig om terroristen te vangen ondanks al die maffe privacywetten.

          2. Niet klagen dan over ‘Erdogan en een of andere ayatollah uit Iran’ die hetzelfde doen, namelijk de westerse staatsterrorisme goed in de gaten te houden, onbetrouwbaar volk namelijk, voor je het starten ze weer een wereldoorlog of komt er een 2e Nagasaki/Hiroshima 🐷🐷🥸🥸

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *