WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ALLES IN VLAARDINGEN KAN VASTLOPEN DOOR OMGEVINGSWET

VLAARDINGEN- Het kan gebeuren dat er vanaf 1 januari technische storingen of vertragingen optreden in Vlaardingen bij het aanvragen van vergunningen, het inzien van plannen of het indienen van zienswijzen. Dit kan voor ongemak of frustratie zorgen bij de inwoners en ondernemers van Vlaardingen. Burgemeester en wethouders waarschuwen dat dit de mogelijke gevolgen zijn van de Omgevingswet die per 1 januari in gaat. Deze wet heeft grote gevolgen voor de manier waarop de gemeente Vlaardingen omgaat met de fysieke leefomgeving. De Omgevingswet vraagt om een goede aansluiting op landelijke voorzieningen, die nog in ontwikkeling zijn.

Burgemeester en wethouders benadrukken dat de gemeente Vlaardingen zich goed heeft voorbereid op de komst van de Omgevingswet. De gemeente heeft alle werkprocessen die te maken hebben met de Omgevingswet aangepast aan de nieuwe regels en eisen. Deze werkprocessen worden nu uitvoerig getest om eventuele fouten of verbeterpunten op te sporen. Ook heeft de gemeente al veel ervaring opgedaan met het werken volgens de uitgangspunten van de Omgevingswet, zoals meer samenwerking, integraal werken en ruimte voor maatwerk.

De Omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken. De Omgevingswet bundelt en vereenvoudigt de regels voor de leefomgeving. Met behulp van één digitaal loket wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. De Omgevingswet heeft gevolgen voor gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. Voor een gemeente betekent de Omgevingswet onder andere dat de gemeente een omgevingsvisie moet opstellen, waarin zij de langetermijnvisie op de ontwikkeling van de leefomgeving vastlegt. De gemeente moet ook een omgevingsplan maken, waarin met alle regels voor de leefomgeving integreert. Het omgevingsplan vervangt onder meer het bestemmingsplan en de verordeningen. Ook moet de gemeente inspraak ( participatie) organiseren bij het maken van plannen voor de leefomgeving. Zij moet omwonenden, bedrijven en organisaties betrekken bij de besluitvorming en aangeven hoe zij dat heeft gedaan. Tenslotte moet de gemeente sneller en eenvoudiger een beslissing nemen over een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Zij moet binnen 8 weken na aanvraag een toekenning of afwijzing geven (in plaats van 26 weken). Ook moet zij één vergunning verlenen voor een plan, ook als er meerdere overheden bij betrokken zijn.

De Omgevingswet biedt gemeenten meer ruimte voor lokaal maatwerk en eigen initiatief. Ook maakt de wet het mogelijk om de leefomgeving meer in samenhang in te richten. De Omgevingswet vraagt wel om een andere manier van werken en denken van gemeenten. Zij moeten meer integraal, flexibel en participatief omgaan met de leefomgeving.

PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies

Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.

Klik HIER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *