WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ARCHITECTEN TEGEN ROTTERDAMSE SLOOPPLANNEN BOIJMANS VAN BEUNINGEN

ROTTERDAM- De architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem hebben bezwaar gemaakt tegen de plannen van de gemeente Rotterdam om hun bouwdeel van het museum Boijmans Van Beuningen te slopen. Zij hebben de steun gekregen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), die heeft bevestigd dat hun bouwdeel onder de rijksmonumentale bescherming van het Bodon-bouwdeel valt. Dit betekent dat het bouwdeel niet gesloopt mag worden zonder toestemming van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het Robbrecht en Daem-bouwdeel is een glazen paviljoen dat verbonden is met het Bodon-bouwdeel, een betonnen constructie uit 1972 van de architect Alexander Bodon. Het paviljoen biedt ruimte aan tentoonstellingen, educatie en horeca. Het Bodon-bouwdeel en het Henket-bouwdeel, een cilindervormig gebouw uit 2003 van de architect Hubert-Jan Henket, zijn al eerder als rijksmonument aangewezen.

De gemeente Rotterdam, die eigenaar is van het museum, heeft plannen om het Robbrecht en Daem-bouwdeel te slopen en te vervangen door een nieuw gebouw. Dit past in de ambitie om het museum te renoveren en te moderniseren. De gemeente baseert zich op de Erfgoedvisie, die in 2023 is vastgesteld als uitgangspunt voor het Voorlopig Ontwerp van de renovatie. In de Erfgoedvisie wordt het Robbrecht en Daem-bouwdeel niet genoemd als onderdeel van de monumentale kern van het museumcomplex.

De architecten Robbrecht en Daem hebben de RCE gevraagd om duidelijkheid over de status van hun bouwdeel. De RCE heeft nu geoordeeld dat het Robbrecht en Daem-bouwdeel wel degelijk deelt in de monumentale bescherming van het Bodon-bouwdeel, omdat het een functionele en ruimtelijke eenheid vormt. De RCE heeft dit schriftelijk meegedeeld aan de architecten en aan de gemeente.

De architecten verzoeken de gemeente om de Erfgoedvisie aan te passen en de Rijksmonumentale status van het Robbrecht en Daem-bouwdeel te respecteren. Zij willen voorkomen dat hun bouwdeel ten onrechte wordt afgedaan als een tijdelijke toevoeging die geen waarde heeft voor het museum. De twee wijzen erop dat hun bouwdeel een belangrijke rol speelt in de beleving en de identiteit van het museum. Gehoopt wordt dat de gemeente bereid is om in overleg te gaan over een alternatief scenario dat recht doet aan het erfgoed van het museum.

3 gedachten over “ARCHITECTEN TEGEN ROTTERDAMSE SLOOPPLANNEN BOIJMANS VAN BEUNINGEN

  1. Het ding is foeilelijk, dus slopen en er iets fatsoenlijks voor in de plaats zetten. Je kunt elk gedrocht wel tot monument bombarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *