WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘BEZWAREN MAASSLUIZERS VERWERKT IN PLAN MEGAWINDTURBINE’

MAASSLUIS- De bezwaren van tweehonderd Maassluizers zijn verwerkt in het plan om een megawindturbine (met een hoogte van 235 meter) te plaatsen op de het westelijk deel van de Landtong van Rozenburg. Dat beweert wethouder Chantal Zeegers (D66). De wethouder zegt dat de gemeente Rotterdam, DCMR, Omgevingsdienst Haaglanden en Rijkswaterstaat alle zienswijzen hebben bekeken. Zeegers: ‘Ze hebben vastgesteld dat ontwikkelaar Pondera aan alle eisen in zijn vergunningaanvraag heeft voldaan en dat de zienswijzen alleen op sommige punten leiden tot een andere onderbouwing van de besluiten, maar niet tot een verandering van de plannen.’ De bouw van de windturbine gaat definitief door.

Er zijn in totaal 10 zienswijzen ingeleverd. Het is volgens Zeegers belangrijk om te weten dat de zienswijze van stichting Leve de Landtong meer dan 1100 handtekeningen heeft. De zienswijze van Huurdersvereniging appartementencomplexen Merellaan uit Maassluis heeft 200 handtekeningen.

De meeste zienswijzen gaan over de keuze van de locatie, het uitzicht, de gevolgen voor de natuur (planten en dieren), de recreatie, het draagvlak, de veiligheid, het geluid, de slagschaduw en de procedure. Deze punten en zorgen zijn ook al eerder naar voren gebracht in het participatieproces en zijn waar mogelijk verwerkt in de uiteindelijke plannen van Pondera, stelt de wethouder.

Zeegers: ‘We hebben ervoor gezorgd dat de windmolen zo weinig mogelijk geluidsoverlast veroorzaakt, door strenge geluidsnormen (maximaal 43 dB) in de vergunning op te nemen en de slagschaduw bijna nul te maken. De windmolen komt zo dicht mogelijk bij de rand van het recreatiegebied te staan. De windmolen zal zeker invloed hebben op de omgeving, maar je kunt nog steeds recreëren in het gebied. De fundering, kraanopstelplaats en toegangsweg voor de windmolen nemen maar ongeveer 0,3% in beslag van het totale oppervlak van het oostelijke deel (romp) van de landtong. Daardoor is de fysieke invloed op het natuurgebied van de landtong relatief klein. Rozenburgers kunnen nog steeds wandelen en fietsen op de Landtong, maar het zal natuurlijk wel even wennen zijn.’

Voor de turbine op de Landtong is op 4 september groen licht gegeven door de gemeente Rotterdam. Dit houdt in dat Pondera, de ontwikkelaar, doorgaat met het bouwen van de installatie. De verwachting is dat de windmolen in 2025 begint met het leveren van stroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *