WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BIODIVERSITEIT CENTRAAL BIJ AANPAK KADEMUREN ROTTERDAM

ROTTERDAM- Bij vier kademuurprojecten in Rotterdam besteedt de gemeente bijzondere aandacht aan biodiversiteit. Deze projecten volgen op de wens van de gemeenteraad om bij nieuwbouw en restauratiewerken kademuren geschikt te maken voor muurvarens door aangepaste specie en metselverbanden te gebruiken.

Rotterdam houdt al rekening met biodiversiteit in haar plannen en streeft ernaar muurvarens te behouden. Dit ondanks de Wet natuurbescherming van 2017, die de bescherming van muurvarens beperkte. Muurvarens worden nu niet meer uit kademuren verwijderd, zoals vroeger wel gebeurde.

Het eerste project begon al in januari aan de noordzijde van de Coolhaven, waar een ondergrondse damwand is vervangen. Vervolgens begon in februari het grootschalige herstel aan de oostzijde van de Parkhaven. Dit herstel vindt volledig onder water plaats, waardoor er geen relatie is met biodiversiteit of metselwerk. Het houten remmingwerk wordt verwijderd en na verzagen hergebruikt in het project.

In juni is gestart het project aan de Boompjes, waar het remmingwerk deels wordt vervangen. Waar mogelijk wordt dit uitgevoerd met hergebruikt hout uit de Boompjes of andere plekken in de stad. Ten slotte begint in het najaar het project aan de westzijde van de Westerkade, waar de huidige kademuur wordt vervangen door een zwart gecoate combiwand. Hoewel hier geen metselwerkspecie wordt toegepast, wordt er momenteel uitgewerkt hoe vergroening van de van Ommerenhaven, in samenwerking met de Groenagenda, kan worden meegenomen in het project om zo de biodiversiteit te bevorderen.

De vergroening van de van Ommerenhaven zal naar verwachting 300.000 euro kosten, waarvan 50% uit het project en 50% vanuit de Groenagenda wordt gefinancierd.

Eén gedachte over “BIODIVERSITEIT CENTRAAL BIJ AANPAK KADEMUREN ROTTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *