WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BOA’S ROTTERDAM VERZORGEN ARRESTANTENVERVOER

ROTTERDAM– De Rotterdamse Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa’s) zijn een pilot gestart waarbij zij voor de duur van één jaar zelfstandig arrestanten naar het politiebureau mogen vervoeren. Deze pilot, die deze maand van start is gegaan, zal zich richten op de handhavingsgebieden Centrum en Zuid, waar de meeste incidenten plaatsvinden.

Deze nieuwe bevoegdheid stelt boa’s in staat om minder afhankelijk te zijn van de politie voor het vervoeren van arrestanten. Bovendien zou het bijdragen aan het ontlasten van de politie en het bevorderen van de openbare veiligheid. Met de mogelijkheid om direct in te grijpen, wordt de veiligheidsbeleving van de Rotterdammer verhoogd en de rol van de boa’s in hun taakuitoefening versterkt.

De pilot is vooral relevant in het Centrum, waar het grote gevolgen zal hebben op de aanpak van georganiseerde bedelarij en gerelateerde criminaliteit. De boa’s zullen tijdens de pilot alleen (vermoedelijk) ongevaarlijke verdachten vervoeren, in nauwe afstemming met de politie. Mocht een verdachte als gevaarlijk worden aangemerkt, dan wordt de politie ingeschakeld.

De pilot wordt uitgevoerd binnen de bestaande regels, met bijzondere aandacht voor de rechten en veiligheid van de arrestanten. Alle arrestaties zullen worden gemonitord en na een jaar zal de pilot worden geëvalueerd. De resultaten zullen dan worden gedeeld met de commissieleden.

De initiatiefnemers van de pilot vertrouwen op de steun van de commissie voor dit initiatief, dat gericht is op het verbeteren van de operationele efficiëntie en het verder bevorderen van de openbare veiligheid in Rotterdam.

2 gedachten over “BOA’S ROTTERDAM VERZORGEN ARRESTANTENVERVOER

  1. Vraag me af hoe dit verzekeringstechnisch geregeld is.
    Geen mens gaat vrijwillig mee met die lui, dus de kans is aanwezig dat het duwen en trekken wordt. En als er een aanrijding plaats vindt met gewonden of erger?
    Kan mij niet voorstellen dat deze stadswachtjes een voortgezette rijopleiding hebben gevolgd. Is niet voor niets dat politie, ambulace, brandweer en overige hulpverleners een voortgezette rijopleiding krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *