WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BURGEMEESTER ROTTERDAM: ‘BOETE VOOR POLITIE IS VERLAAGD’

ROTTERDAM- De Autoriteit Persoonsgegevens (AP)  zou de boete hebben verlaagd die de politie in Rotterdam heeft gekregen, omdat twee auto’s zijn ingezet die uitgerust waren met 360-gradencamera’s om te controleren of mensen wel 1,5 meter afstand van elkaar hielden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) beweert in een reactie dat de AP het oorspronkelijke boetebedrag heeft verlaagd van 56.500 euro naar 50.000 euro. Dit zou zijn gedaan ‘vanwege de landelijke crisissituatie met veel onzekerheden, waar autoriteiten zich voor de taak gesteld zagen om snel maatregelen te treffen en uit te voeren’, aldus Aboutaleb.

De AP zelf meldt alleen dat de politie nog bezwaar kan maken tegen de boete. Katja Mur, bestuurslid AP: ‘Je wilt in Nederland vrij over straat kunnen lopen. Zonder dat je hoeft te verwachten dat de overheid vanuit rondrijdende auto’s scherpe opnames van je maakt. En dat die naar een meldkamer gaan, zodat de overheid je kan identificeren en desgewenst tegen je kan optreden. En áls de overheid al met dergelijke geavanceerde technieken zou moeten surveilleren, dan moeten vooraf de risico’s in kaart zijn gebracht. Zodat de overheid op tijd kan nadenken hoe ze op een zorgvuldige manier met die risico’s om moet gaan.’

De AP heeft in mei 2020 om opheldering gevraagd over de inzet van de camera-auto’s, waarna ze zijn stilgezet. Na signalen dat de camera-auto’s tóch weer rondreden, stelde de AP een onderzoek in.

Eén gedachte over “BURGEMEESTER ROTTERDAM: ‘BOETE VOOR POLITIE IS VERLAAGD’

  1. Ja hallo! Die Aboe Laatklep is mede verantwoordelijk voor de inzet van de burgerbespioneringskarren.
    En zie ik daar die kale Wijbega staan? Die van die Cora van Mora?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *