WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BURGEMEESTER SCHIEDAM ZWIJGT OVER VORDEREN PANDEN VOOR OEKRAÏNERS

SCHIEDAM- De Schiedamse burgemeester Cor Lamers (CDA) meldt dat de gemeente niet hoeft toe te leggen op de wettelijke taak om Oekraïners op te vangen. Lamers: ‘Burgemeesters krijgen hiervoor de beschikking over de benodigde financiële middelen. Het kabinet heeft met de VNG afgesproken dat gemeenten er financieel niet op achteruitgaan.’

Volgens de Schiedamse burgervader vindt het Kabinet-Rutte IV het belangrijk dat ook de juridische grondslag voor de opvang goed is geregeld. De burgemeesters hebben daarom sinds deze maand formeel de wettelijke taak om mensen uit de Oekraïne op te vangen. Dit gebeurt op basis van de Wet verplaatsing bevolking (Wvb). Deze wet kan voor Schiedammers verstrekkende gevolgen hebben.

Het Kabinet heeft – onder aanvoering van CDA-minister Hugo de Jonge – de Wvb uit 1952 uit de kast getrokken. Daardoor wordt het mogelijk voor burgemeesters om te dwingen tot het ontruimen, afvoeren, registreren, verzorgen en (elders) huisvesten van eigen inwoners (Artikel 2 c en Artikel 4 Wvb). Op basis van Artikel 7 en 8 kan een burgemeester niet alleen lege kantoorpanden vorderen, maar ook uw eigen huis of sociale huurwoning, inclusief de inventaris.

De huisvesting van Oekraïners in Schiedam gaat volgens een eerste schatting rond de 2,5 miljoen euro kosten voor de komende zes maanden. De kosten voor aanvullende locaties of een langer verblijf zijn nog niet in beeld.

Momenteel meldt de gemeente dat personen met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in het bevolkingsregister zonder verblijfsrechtelijke toets te doen. De gemeente hoeft ook niet te controleren wanneer de Oekraïner de grens van de Oekraïne is overgestoken. Deze datum heeft geen invloed op de mogelijkheid om te worden ingeschreven als ingezetene in het bevolkingsregister. Oekraïners hebben rechtmatig verblijf op grond van de vrije verblijfstermijn van 180 dagen.

Eerder werd al bekend dat Oekraïners geen asielprocedure doorlopen van het COA. Dit betekent dat hun vluchtverhalen op geen enkele manier zijn gecontroleerd. Toch spreken autoriteiten en de media, zonder het plaatsen van kanttekeningen, over ‘vluchtelingen’.

4 gedachten over “BURGEMEESTER SCHIEDAM ZWIJGT OVER VORDEREN PANDEN VOOR OEKRAÏNERS

  1. Lamers zwijgt uit lafheid omdat hij weet wat eraankomt: dwang. Of, zoals ze het in de Sovjet Unie noemden; KOMMOENALKA.

  2. Het is weer veelzeggend dat dit nieuws betreffende de Wet Verplaatsing Bevolking door de mainstream media volstrekt genegeerd wordt.
    Evenals het nieuws van het geblunder van het RIVM inzake de stikstofproblemen waar de boeren dus helemaal niet zo schuldig aan zijn.
    En intussen maar wijzen naar Rusland waar de overheid de media beheerst en de bevolking indoctrineert en manipuleert. We worden hier net zo hard voorgelogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *