WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

DENK KLAMPT ZICH VAST AAN ‘RACISME EN DISCRIMINATIE’ IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- De Turkse raadsleden van Denk in Schiedam hebben aangedrongen op het vergroten van de meld en aangifte mogelijkheden van racisme en discriminatie. De Turken hebben die wens geuit bij hun inbreng op het Bestuurs- en Beleidsakkoord van het nieuwe stadsbestuur. De partij reageerde meermaals gepikeerd, omdat men niet deelneemt aan het gemeentebestuur. Dit wordt door de Turken gezien als een vorm van uitsluiting.

Denk wil dat vermeend racisme niet alleen digitaal, maar op het stadskantoor kan worden gemeld, waarbij de melder moet kunnen rekenen op ondersteuning van de gemeente. De partij pleit ook voor ambassadeurs die zich bezighouden met wederzijdse acceptatie en de wij-samenleving. Ook bekende en invloedrijke Schiedammers moeten worden gevraagd om als ambassadeurs op te treden en zich in te zetten voor de zogenaamde sociale cohesie van de stad.

Het oprichten van een monument voor gastarbeiders in relatie tot slavernij en het koloniale verleden is een ander punt waarop Denk heeft aangedrongen. Plus aandacht voor de Keti Koti viering en de Tula herdenking.

Tenslotte is gepleit voor het realiseren van stagegarantie voor scholieren. Dit kan volgens de Turken door een aanbestedingsbeleid in te voeren waar bedrijven die met de gemeente samenwerken, worden gedwongen stageplekken aan te bieden.

In theorie staat Denk voor ‘emancipatie’ en is de partij ‘tegen racisme’. De achterban heeft met het rode potlood in maart heel anders beslist. Jane Ortet kreeg geen zetel in de Schiedamse gemeenteraad. De nummer twee op de kieslijst van Denk is door uitgebrachte voorkeurstemmen op (lager geplaatste) Turkse kandidaten doorgeschoven naar plaats nummer 7. Denk heeft in totaal vier zetels veroverd onder het motto ‘Schiedam is van ons allemaal’, maar voor Ortet is geen plaats bij de volledig Turkse gemeenteraadsfractie. De Denk-kiezers wensen geen zwarte vrouw op een zetel van Denk, wel een vrouw met hoofddoek en uitsluitend vertegenwoordigers met een Turks paspoort. Ortet zwijgt in alle talen over haar eigen uitsluiting door de Turkse kiezers in Schiedam. Daarentegen draagt ze gretig bij aan het ter discussie stellen van een ‘mogelijk’ slavernijverleden van Schiedam. Ortet doet dit in de raadscommissie op een zetel van Denk.

Het ‘wij gevoel’ waarmee Denk in Schiedam schermt verwijst naar de islamitische ‘wij cultuur’. Actrice Nazmiye Oral zette dit ‘wij’ van de islam uiteen in een column. Niet zonder gevaar, want vluchten of weglopen voor dat ‘wij’ is er niet bij. Brekers van dit ‘wij’ overladen zich met schuld, die raakt aan de dood. Oral: ‘Niets behoort het ‘ik’ toe. Je staat in dienst van het geheel.’

Denk wordt door critici gezien als de lange arm van Ankara (de vijfde colonne): het verlengstuk van de Turkse premier Erdoğan, die wordt beschouwd als een gevaar voor de westerse democratie. Volgens Erdoğan dient democratie alleen een beperkt volksbelang en daarmee niet ‘het grotere islamitische belang.’

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Eén gedachte over “DENK KLAMPT ZICH VAST AAN ‘RACISME EN DISCRIMINATIE’ IN SCHIEDAM

  1. Denk heeft niets met democratie te maken. jammer. van Schiedam,wat zouden mijn voorouders ( fam.van der Zee) hier vreselijk van gewalgd hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *