WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

DENK WIL ROOKVRIJE MOSKEEËN IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Denk in de gemeenteraad wil dat er rookvrije zones komen bij religieuze- en maatschappelijke organisaties, zoals kerken en moskeeën. De partij heeft hierover vragen gesteld aan het stadsbestuur en krijgt als antwoord dat de gemeente tot eind dit jaar organisaties kan voorzien van campagne-materialen voor de rookvrije generatie. Deze materialen kunnen organisaties helpen om duidelijk te maken dat roken niet gewenst is. Het stadsbestuur laat het aan de organisaties zelf over om hierover het gesprek aan te gaan.

Denk wil ook dat de rookvrije zones rondom scholen in Schiedam uitgebreid worden. De partij wil voorkomen dat de schoolpleinen en ingangen vol staan met rokende ouders, waardoor de leerlingen en andere ouders ongewild meeroken en schadelijke stoffen zouden binnenkrijgen. Denk vindt dat de gezondheid van de kinderen voorop moet staan en dat zij rookvrij moeten kunnen opgroeien.

De gemeente handhaaft momenteel niet op de rookvrije zones, maar geeft voorlichting over de gevaren van roken. Ook stimuleert de gemeente mensen om te stoppen met roken door organisaties te voorzien van materialen die zij kunnen gebruiken om een rookvrije generatie te bevorderen. De gemeente hoopt dat Schiedammers elkaar aanspreken op hun rookgedrag en dat er zo meer plekken ontstaan waar niet gerookt wordt.

Roken is in Turkije een wijdverbreid en sociaal geaccepteerd fenomeen. Volgens de WHO rookt 44% van de volwassen mannen en 15% van de volwassen vrouwen in Turkije. Uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Turken in Nederland gemiddeld een lagere sociaaleconomische positie hebben dan autochtonen en dat er een verband bestaat tussen roken en sociaaleconomische status.

Uit weer ander onderzoek blijkt ook dat Turken in Nederland relatief laag scoren op integratie. Zo spreekt 28% van de Turken thuis geen Nederlands, tegenover 11% van de Marokkanen en 7% van de Surinamers. Ook heeft 36% van de Turken geen contact met autochtone Nederlanders buiten het werk of de school, tegenover 19% van de Marokkanen en 12% van de Surinamers. Verder voelt 69% van de Turken zich meer verbonden met Turkije dan met Nederland, tegenover 49% van de Marokkanen en 29% van de Surinamers. De lagere mate van integratie leidt tot minder blootstelling aan de Nederlandse antirookcultuur en minder motivatie om te stoppen met roken, menen onderzoekers.

2 gedachten over “DENK WIL ROOKVRIJE MOSKEEËN IN SCHIEDAM

  1. Wederom een bewijs dat deze bevolkingsgroep alleen wil provoceren met als het hun uitkomt de koran na te leven.Het ‘geloof’ wordt alleen gebruikt als het hun uitkomt. Roken is volgens de koran verboden.
    In de Koran lezen we:
    “…en stort u niet met uw eigen handen in het verderf…” (Koran, Soera al Baqarah 2:195)

    Roken is zo schadelijk dat het in sommige gevallen geassocieerd kan worden met ‘zelfmoord’.
    “Doodt niet jullie zelf, Allah is voorzeker Genadevol voor jullie.” (Koran, Soera Annisa 4:29)

    De islam verbiedt het ons om andermans gezondheid in gevaar te brengen. Passief roken veroorzaakt of verslechtert astma, bronchitis en andere ademhalingsproblemen, vooral bij kinderen. De Koran zegt hierover:
    “En zij, die gelovige mannen en vrouwen lastig vallen zonder dat dezen er schuld aan hebben, dragen voorzeker de schuld van laster en een openlijke zonde”. (Koran, Al-Azab 33:58).

    {mosgoogle left}De Profeet Mohammed (صلى الله عليه وسلم) heeft gezegd: “Er mag geen schade aan jezelf of aan anderen worden toegebracht.” Dat ze schade aan zichzelf toebrengen vind ik het minst belangrijkste. Maar de kosten wat dit met zich meebrengt hoesten we met alle Nederlandse belastingbetalers weer eens op.

    Hetzelfde hypocriete gelul zie je bij meiden die overtuigend moslima zijn. Eisen dat ze overal een kopvot mogen dragen maar wel volop haar gezicht en nagels beschilderen met make up, nagellak etc. in het openbaar.
    (Moet wel zeggen dat sommige er best mooi uitzien).

    Het is toegestaan voor een vrouw om make-up te dragen in de islam, maar zij dient wel rekening te houden met het volgende; Doet zij make-up en ze gaat er mee naar buiten, dan mag dat alleen wanneer zij niqaab draagt. Draagt zij geen niqaab dan kan haar schoonheid tot fitna (verleiding leiden, wat absoluut niet mag. Het maakt niet uit of ze wel of niet getrouwd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *