WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

DIEFSTAL STOLPERSTEINE ROTTERDAM: PARTIJEN EISEN OPHELDERING

ROTTERDAM- De VVD en Leefbaar Rotterdam verzoeken het Rotterdamse stadsbestuur om opheldering over de diefstal van vier Stolpersteine aan de Julianalaan in Kralingen-Oost. Deze struikelstenen, die de voormalige woonplaatsen van Holocaustslachtoffers markeren, zijn in de week van 3 juni gestolen. De partijen willen weten in hoeverre het mogelijk is om de dader(s) aansprakelijk te stellen voor de schade en de kosten van de nieuwe stenen, die al zijn besteld.

Het is niet de eerste keer dat dergelijke diefstallen plaatsvinden. Nog geen twee maanden geleden werden drie struikelstenen in Dordrecht gestolen. Ook in Schiedam verdwenen al eens stenen. De motieven van de dader(s) zijn nog onbekend, maar VVD en Leefbaar Rotterdam noemen de diefstal een laffe actie. Ze vragen zich af wat de reactie van het college is op deze diefstal en willen weten wanneer de laatste keren waren dat er in Rotterdam struikelstenen werden gestolen, inclusief de incidenten in 2016 en 2017 in Delfshaven en Katendrecht. Ze zijn benieuwd naar de leeftijden, achtergronden en motieven van de daders van toen.

Daarnaast vragen de partijen of de dader(s) van de recente diefstal aan de Julianalaan en hun motief al bekend zijn. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan willen ze dat het college de raad op de hoogte brengt zodra deze informatie beschikbaar is.

Foto (archief, 2019): gat van gestolen Stolperstein Schiedam

10 gedachten over “DIEFSTAL STOLPERSTEINE ROTTERDAM: PARTIJEN EISEN OPHELDERING

  1. @Hans.
   Keihard aanpakken dat tuig.
   Vraag me af of het om het koper te doen is of lui die de holocaust ontkennen.
   Maar helemaal met je eens deze keer.
   Maar geen excursie wel een maandje ‘logeren’ in een barak onder dezelfde omstandigheden als de Joodse medemens moesten leven en dwangarbeid moesten plegen.
   Dan geef jij jezelf zeker op als reisleider?

   1. Je sarcasme is dit keer wat misplaatst Jaap, ik vermoed dat ik op die locatie meer familie heb verloren dan jij.

     1. @Jan.
      Toch erg dat er nog steeds lui in Nederland rondlopen die geld krijgen voor hun ‘verdiensten’ of hun nabestaanden, voor wat (o)pa flikte uit naam van de smeerlap Hitler.
      Nog steeds krijgen Nederlandse oud-SS’ers een uitkering vanuit Duitsland. Navraag bij de Duitse autoriteiten leert dat zeker 34 inwoners van Nederland een toelage krijgen. Het gaat om oud-SS’ers en hun nabestaanden.
      Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben 24 Nederlandse SS’ers als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz gewerkt. Dat blijkt uit onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *