WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

DOOR PROTESTEN HAALT SCHIEDAM-BIJDORP 100-JARIG BESTAAN

SCHIEDAM- Het voormalige buurtschap Bijdorp is vandaag 100 jaar geworden! De burgemeester van Schiedam, Jules Bijl (D66), en de voorzitter van de bewonersvereniging, John Huigen, hebben het feest rond het middaguur geopend met een toespraak. Ze vertelden over hoe Bijdorp ontstond in 1922, toen er vier straten met huizen werden gebouwd langs de Schiedamseweg. Die huizen zouden eigenlijk gesloopt worden in de jaren ’70 van de vorige eeuw, maar de bewoners kwamen in opstand en wisten dat te voorkomen.

Het eeuwfeest wordt vandaag gevierd in het deel van Bijdorp dat nog bestaat: de huizen aan de westkant van de Nieuwe Damlaan zijn destijds gesloopt voor de bouw van het Vlietlandziekenhuis. Bijdorp hoorde tot in de Tweede Wereldoorlog bij de zelfstandige gemeente Kethel, maar sinds 1941 is het een deel van Schiedam, door de annexatie van de Duitse bezetter. De situatie is nooit meer teruggedraaid.

De wijk Bijdorp is anno 2023 een onderdeel van de wijk Kethel (ook dat dorp verdween als zelfstandige gemeente in de oorlog) in het noordelijke deel van Schiedam. De wijk wordt aan de noordkant begrensd door de A20, aan de zuid-oostkant door de metro van de Hoekse Lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland, en aan de westkant door de Poldervaart. Aan de oostkant van de wijk bevindt zich het Sportpark Bijdorp en aan de westkant bevindt zich de Margriethal, dé meest bekende sporthal van Schiedam. Aan de zuidkant werd in 1976 ook nog eens een MTS gebouwd, die nu het Albeda College heet.

Eén gedachte over “DOOR PROTESTEN HAALT SCHIEDAM-BIJDORP 100-JARIG BESTAAN

  1. Dat van die sloopplannen kan ik mij nog herinneren. Ook stond er rond 1971 een aantal woonwagens bij het het viaduct onder de A20. En paarden in de wei waar later de MTS is gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *