WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘DRIJVEND AZC SCHIEDAM IS RESULTAAT VAN RUILDEAL MET HET COA’

SCHIEDAM- De terugkeer van een drijvend Asielzoekerscentrum (Azc) in Schiedam is het gevolg van een ruildeal tussen het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Schiedam. De gemeente wilde liever geen minderjarige asielzoekers, de zogeheten Ama’s, huisvesten in een hotel in Schiedam. Daarom heeft de gemeente een alternatief aangeboden aan het Coa: een riviercruiseschip aan de Buitenhavenweg, waar een mix van volwassen asielzoekers en vluchtelingen terecht kan. Dat onthult oppositiepartij LOS tijdens de behandeling van de Begroting 2024 door de gemeenteraad. Monique Rotteveel, fractievoorzitter van LOS, legt uit: “Het COA is door Nederland aan het zoeken naar noodopvanglocaties en zag in een hotel in Schiedam een kans om de zogenaamde Ama’s onder te brengen. Feit wil dat de gemeente hier niet blij mee was en in onderhandeling is getreden met het COA.”

Het resultaat van die gesprekken is het drijvend Azc aan de Buitenhavenweg. Rotteveel: “De gemeente heeft aangeboden om een riviercruiseschip aan de Buitenhavenweg te laten afmeren als noodopvang. De onderhandelingen daarover zijn met het COA gelukt. Er zullen 66 personen op deze locatie gaan verblijven. De personen zijn asielzoekers en statushouders (vluchtelingen, red.), waaronder géén Ama’s.”

De fractie van LOS maakt zich echter zorgen over de duur van het drijvend Azc. Rotteveel: “Het COA regelt zelf de financiering en de uitvoering van de opvang. De opvang is bedoeld als tijdelijk en zou tot uiterlijk 14 maart 2024 duren.” Maar Rotteveel heeft daar haar twijfels over en wil daarom schriftelijke vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Ze wil onder andere weten of het huurcontract voor het schip echt afloopt op 14 maart of dat er een mogelijkheid is om het te verlengen. Rotteveel: “En als het huurcontract verlengd wordt, betekent dat dan ook dat de mensen die nu op het schip wonen langer blijven? Of komen er dan weer nieuwe asielzoekers op het schip?”

PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies

Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.

Klik HIER!

3 gedachten over “‘DRIJVEND AZC SCHIEDAM IS RESULTAAT VAN RUILDEAL MET HET COA’

  1. Het lijkt er op dat het C.O.A. machtiger is dan ons kabinet. Zij dwingen het kabinet tot maatregelen die op hun beurt weer gemeenten dwingen tot opvang waarop de gemeente ons dwingt om een stapje harder te werken om al die uitkeringen op te hoesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *