WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

EERSTE ARCHEOTHEEK IN VLAARDINGEN

VLAARDINGEN – De eerste Archeotheek van Nederland opent zaterdag 21 juni de deuren in Vlaardingen. De Archeotheek maakt het voor particulieren mogelijk om eeuwenoude bodemvondsten in bruikleen te krijgen.
Via de kunstuitleen van KADE40 aan de Westhavenkade 40 kunnen leden vanaf zaterdag authentiek Vlaardings erfgoed in huis halen, zoals bijvoorbeeld een 5000 jaar oude vuurstenen bijl van de Vlaardingen-cultuur, een baksteen van Kasteel Holy met pootafdruk van een hond of een fraai faience bord waarvan ooit gasten in Herberg De Visscher aten. Zo kunnen mensen in hun eigen woonkamer aan de hand van een levensecht voorwerp een verhaal vertellen over de historie van Vlaardingen.
Tijdens de opening van de Archeotheek wordt ook het boekje ‘De Romeinen komen!’ gepresenteerd. Dit is het tweede deel van de publieksreeks ‘Archeologische Avonturen’ over de ijzertijd en de Romeinse tijd in Vlaardingen. Zo’n 2000 jaar geleden breidden de Romeinen hun rijk uit tot aan de Rijn. Ook Vlaardingen, dat toen nog niet zo heette, was bezet door soldaten van de keizer. Bleven de lokale bewoners moedig weerstand bieden? Maakten de Romeinen de inwoners het leven zuur? Dit is te lezen in het verhaal van Alena, een lokaal meisje dat in contact komt met het Romeinse leger. Het boekje is geïllustreerd met vele Vlaardingse bodemvondsten. Elke bruikleennemer van de Archeotheek krijgt het boekje cadeau.DSC00004DSC00005DSC00006DSC00003