WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

EERSTE WANDELING DOOR TUNNEL VLAARDINGEN-ROZENBURG

VLAARDINGEN- Een historisch moment voor de Blankenburgtunnel: voor het eerst kunnen mensen te voet door de tunnel gaan. De tunnel, die de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg verbindt, is na vijf jaar bouwen eindelijk compleet. Hoofduitvoerder Paul Huijberts van de zuidelijke toerit was een van de eersten die de oversteek maakte.

De Blankenburgtunnel bestaat uit zes afgezonken tunnelelementen, die in een dok in Rozenburg zijn gebouwd en vervolgens naar hun definitieve locatie onder de Nieuwe Waterweg zijn gevaren. Het laatste element, Isabella, was het meest complexe en zwaarste van allemaal. Het wegen van het element duurde langer dan verwacht, waardoor het afzinken met een dag werd uitgesteld. Ook het afzinken zelf verliep niet zonder problemen. Door de sterke stroming en de harde wind moest het element meerdere keren worden bijgestuurd om het precies op de juiste plek te krijgen.

Nu Isabella op haar plaats ligt, moet het nog worden verbonden met de toerit in Vlaardingen. Daarvoor gebruikt Rijkswaterstaat een sluitvoeg, een betonnen koppelstuk dat de laatste opening van ongeveer twee meter overbrugt. Om de sluitvoeg te maken, wordt eerst een bekisting aangebracht en wordt het water tussen het element en de toerit weggepompt. Door de waterdruk van buitenaf wordt de bekisting tegen de tunnel gedrukt, zodat er geen water kan binnendringen. In de droge ruimte wordt vervolgens het beton gestort en uitgehard.

De sluitvoeg markeert het einde van de bouw van de tunnel. De mannen van Vlaardingen en Rozenburg, die jarenlang aan het project hebben gewerkt, kwamen elkaar daar feestelijk tegen. Ze werden verwelkomd door afzinkcommandant Joeri Vinckx, die de operatie van begin tot eind heeft geleid. Hij sprak zijn trots en dankbaarheid uit voor het harde werk en de goede samenwerking van alle betrokkenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *