WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

FNV EN WERKGEVERS: PENSIOEN OP 65 VOOR ZWAAR WERK ROTTERDAMSE HAVEN

ROTTERDAM- De havenwerkgevers en vakbond FNV Havens hebben de handen ineengeslagen om een volledig door de havensector gefinancierde zwaarwerkregeling te realiseren. Beide partijen benadrukken de noodzaak van een structurele en verbeterde Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) voor werknemers die jarenlang zwaar werk hebben verricht. Deze regeling stelt hen in staat om op de oorspronkelijke AOW-leeftijd van 65 jaar met pensioen te gaan.

De afgelopen maanden hebben sociale partners geen consensus kunnen bereiken met VNO-NCW en de politiek over een structurele RVU-regeling. Desondanks erkennen de betrokken ondernemingen unaniem de urgentie van een ruimere en structurele regeling. ‘Tijdens een recente bijeenkomst, georganiseerd door FNV Havens, hebben werkgevers van grote havenbedrijven hun steun uitgesproken voor de bestaande cao-afspraken en hun vastberadenheid om deze te verdedigen’, aldus Asmae Hajjari, bestuurder FNV Havens.

Binnen de havensector hebben vakorganisaties en ondernemingen in verschillende subsectoren, zoals containeroverslag en droge bulk, een eigen zwaar werk-model ontwikkeld. Dit model beoordeelt de mate van fysiek zwaar werk op basis van arbeidsomstandigheden, roosters en dienstjaren.

De financiering van deze regeling wordt per bedrijf geregeld en brengt geen extra kosten voor de overheid met zich mee. ‘Wij vinden het onacceptabel dat werknemers moeten doorwerken tot de AOW-leeftijd terwijl zij fysiek niet meer in staat zijn om dit vol te houden’, zegt Leon Niemantsverdriet, werkgever bij ECT.

Om het belang van een structurele RVU-regeling te benadrukken, hebben werkgevers en FNV Havens een gezamenlijke verklaring opgesteld. Hierin kondigen zij de oprichting van een projectgroep aan, bestaande uit vertegenwoordigers van elke subsector in de haven. Deze groep zal het belang van de regeling onder de aandacht brengen bij VNO-NCW en de politiek, en samen met FNV Havens werken aan een krachtig statement dat het belang van de RVU-regeling voor de sector onderstreept

2 gedachten over “FNV EN WERKGEVERS: PENSIOEN OP 65 VOOR ZWAAR WERK ROTTERDAMSE HAVEN

 1. Vut was stoppen met werken op je 59e, en nu moet er hard onderhandeld worden om een klein gedeelte van de door de overheid gestolen jaren terug te krijgen?

  1. @Wallie.
   Wat te denken van andere zaken welke de overheid heeft afgenomen van de bevolking?
   Kwartje van Kok?
   Geld uit een pensioen pot?
   Jaren langer doorwerken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *