WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

FNV: SCHIJNCONSTRUCTIES DAMEN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Vakbonden mogen geen onderzoek doen op het terrein van scheepsbouwer Damen in Schiedam-West. Terwijl er sterke aanwijzingen zijn van misstanden op de werf, die verband houden met de reorganisatie. De FNV heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de inruil van echte banen voor onderbetaalde flexmedewerkers met schijnconstructies bij Damen .

De FNV meldt dat het bedrijf Oost-Europese werknemers huisvest op het terrein in Schiedam-West. Deze huisvesting zou bestaan uit een oude Rijncruise. “Vakbonden moeten in principe de gelegenheid krijgen om onderzoek te doen en mensen te kunnen helpen. Dat schip ligt daar aan de kade, achter de poort, je kan er alleen niet bij komen”, zegt Brenda Heidinga (FNV). “Het is tegen de regels van internationale verdragen om ons de toegang te weigeren.” Over eventuele stappen om die toegang af te dwingen wil Heidinga nog niets zeggen: “Dat is nu nog te prematuur”.

Vorige week is de directie van Damen al geconfronteerd met het onderzoek van de FNV. Vooralsnog wil men niet reageren op de beschuldigingen.

De vakbond meldt in twee onderzoeksrapporten dat Damen bewust bespaart op personeelskosten door op grote schaal gebruik te maken van schijnconstructies. Damen ruilt op deze manier vaste werknemers in voor onderbetaalde flexwerkers. Met schijnconstructies omzeilt het bedrijf volgens de FNV de eigen beloningsregels. Werknemers die via derden op de werf werken, krijgen structureel niét betaald wat vaste werknemers voor hetzelfde werk wel krijgen. Gelijk werk, gelijk loon is ver te zoeken.

Bij de reorganisatie worden honderdvijftig vaste banen geschrapt, ook bij de reparatietak van de werf waar ijzerwerkers, lassers en pijpfitters werken. Ontslag met het oog op louter kostenbesparing is naar de mening van de FNV niet toegestaan als de werkzaamheden niet wijzigen van aard en omvang, zo blijkt uit recente rechtspraak.

Het FNV-onderzoek laat zien dat er bij Damen al jaren organisatiewijzigingen plaatsvinden met als belangrijkste doel niet-naleving van de eigen beloningsregelgeving, om zo kosten te besparen. Dat doet het bedrijf door (schijn)onderaanbesteding en door vaste krachten in te ruilen voor mensen met onzeker werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *