WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

GEEN MEDELIJDEN EN COMPENSATIE VOOR VUURWERKVERKOOP SCHIEDAM

SCHIEDAM- Vuurwerkverkopers plaatsen hun bestellingen pas in het najaar, zegt burgemeester Cor Lamers (CDA). De burgemeester pareert daarmee kritiek van Schiedamse ondernemers die hebben aangegeven in de problemen te komen bij invoering van het vuurwerkverbod. Juist daarom heeft de gemeenteraad gisteravond het verbod met een jaar uitgesteld. Hiermee zou de handel komende jaarwisseling geen moeilijkheden krijgen met een al bestelde, onverkoopbare voorraad. De burgemeester spreekt zijn twijfels uit en trekt een compensatieregeling per direct in.

Lamers: “Ik ken de vuurwerkbranche een beetje. Ik zal u daar geen details over vertellen, maar ik kan u verzekeren dat de echte bestellingen en de echte betalingen pas in het najaar plaatsvinden. Het gaat in het voorjaar om reserveringen. Men reserveert bij de importeur. Dat moet afgenomen worden na de zomer. Zo gaat het over het algemeen. Ik kan dat niet voor de vijf individuele ondernemers van Schiedam zeggen, omdat we dat gesprek nog met hen moeten gaan voeren, maar ik vertel u een beetje wat de algemene lijn is.”

Een raadsmeerderheid – inclusief GroenLinks – heeft gisteravond besloten dat een vuurwerkverbod pas per 2 januari 2021 wordt opgenomen in de APV. Lamers: “Dat betekent dat de bereidheid om nog financiële compensatie te leveren, waar ik het vorige week over had, dat die nu natuurlijk niet meer aan de orde is, want die financiële compensatie krijgen ze, zodat ze nog een keer een verkoopjaar mogen meemaken.”

Voor een aantal soorten vuurwerk geldt komende jaarwisseling al een landelijk verbod. Lamers: “De regering heeft besloten dat bij de komende jaarwisseling de categorie F3 vuurwerk, dat is het grote zware knalvuurwerk en ook delen van de categorie F2, vuurpijlen bijvoorbeeld, verboden zijn.
Dat levert een behoorlijke reductie op, niet alleen van de overlast, maar ook van de omzet en van de verkoop. Ik heb vorige week uitgelegd dat het kabinet daar een compensatieregeling voor heeft getroffen van gemiddeld zo’n 1.500 euro per ondernemer. En het kan nog oplopen als er geld in de pot blijft. Ik heb ook aangegeven dat, aangezien we dat zeker nog niet hebben gevoerd, dat ik bereid was om ook met de ondernemers in Schiedam over de lokale beslissing, het algehele vuurwerkverbod een stapje verder in die categorie F2, om dat met hen te bespreken. Het college heeft mij bevestigd dat men bereid is om hen daar ook een compensatie aan te bieden. Als er spraken zou zijn van een vuurwerkverbod met ingang van de komende jaarwisseling.”

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *