WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘GEEN RECHT OP EIGEN FEITEN SLAVERNIJVERLEDEN SCHIEDAM’

Wethouder Anouschka Biekman (D66).
SCHIEDAM- ‘Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar niet op zijn eigen feiten’, zegt de OuderenPartij Schiedam (OPS) in reactie op wethouder Anouschka Biekman (D66), die een tweede onderzoek wil naar het mogelijke slavernijverleden van Schiedam. Maarten Reuderink (OPS) vindt dat het nieuwe onderzoek al uitgaat van een Schiedams slavernijverleden. Reuderink stelt schriftelijke vragen aan het college. Hij wil vooral weten of het onderzoek van de stadsarchivaris naar het vermeende Schiedamse slavernijverleden wel goed en grondig is gedaan. In 2018 had de stadsarchivaris Laurens Priester al onderzoek gedaan in opdracht van de gemeente en geconcludeerd dat Schiedam geen slavernijverleden heeft.

Reuderink: ‘In de dystopische roman 1984 van George Orwell werkt de hoofdpersoon als geschiedenisvervalser. Het vervalsen van de geschiedenis is een kenmerk van totalitaire regimes. De onfeilbare leiders wissen daarmee ongewenste feiten uit.
Ik wil niet beweren dat het huidige Schiedamse college totalitaire neigingen heeft, maar dat gold ook voor het vorige college. Alleen is het Schiedamse slavernijverleden onder het vorige college al een keer onderzocht naar aanleiding van een geslaagde grap van Denk. Daar kwam toen weinig uit. Het door Denk gevonden feit dat er in Suriname een plantage was met de naam Spieringshoek bleek niets met Schiedam te maken te hebben. Ook verder viel het toen volgens een lezing van een Schiedamse ambtenaar, die het had onderzocht, erg mee.
Ik herinner me nog hoe de huidige wethouder en toenmalige fractievoorzitter van Denk, Dogukan Ergin, tijdens die lezing van de betrokken ambtenaar in de Korenbeurs, echt zijn best deed om er nog iets van te maken, maar er was volgens de toen beschikbare informatie niet meer.
Onder het huidige college wordt dit onderzoek blijkbaar nog een keer over gedaan en duikt nu de naam Pichot op. Deze familie zou niet alleen banden met Schiedam hebben, maar ook nog actief in de slavenhandel hebben gezeten, of van slavenarbeid hebben geprofiteerd.’

7 gedachten over “‘GEEN RECHT OP EIGEN FEITEN SLAVERNIJVERLEDEN SCHIEDAM’

  1. Jörgen Raymann van Surinaamse komaf ging op zoek naar zijn verborgen verleden en wat blijkt! Zijn Surinaamse familie waren groot slavenhandelaars. Zou zeggen elke Surinamer zou eerst een stamboom onderzoek moeten doen voor ze beschuldigingen uiten. Gaat alleen om geld.

      1. Dan kunnen ze gelijk heel Europa maar aanpakken omdat toen alles in Europa om kolonisatie draaide en er ook rijk van werd …………..

  2. Het komt straks niet alleen neer op het herschrijven van de feiten. Het is een vorm van geschiedvervalsing. De historische series bij Netflixs verbleken erbij.

  3. Nieuw onderzoek is onzin. Helemaal als er herstelbetalingen komen het opgebracht moet worden door mensen die er niets mee te maken hebben.

    1. Unckle-X, ik heb geen bal met Oekraïne, Rusland, Syrië en Irak te maken. Waarom moeten wij dat dan wel opbrengen?

  4. Zie:

    https://www.rijnmond.nl/nieuws/1688137/schiedamse-familie-pichot-bezat-in-suriname-honderden-tot-slaaf-gemaakten

    En wat betreft de opstand in Berbice:

    https://senia.nl/boeken/bloed-in-de-rivier/?gclid=CjwKCAjw_aemBhBLEiwAT98FMjnZX_jc1VvwcSrwGGNFJXahujV9XjhEBWL8lKsmz-WCR8ZypLGqBxoCgDkQAvD_BwE

    Dit boek schetst een beeld van de vergeten slavenopstand in de Nederlandse kolonie Berbice in 1763 en tevens van het functioneren van een 18e-eeuwse plantagekolonie in het Atlantisch gebied. Deze massale en gewapende opstand bracht het Nederlandse gezag een jaar lang aan het wankelen. Alleen met hulp uit de buurkoloniën, het moederland en van inheemse groepen bleef de kolonie behouden. Slavernijhistoricus Marjoleine Kars belicht zowel de Europese kant van het verhaal als die van de opstandelingen. Aan de hand van brieven van de gouverneur van Berbice met de rebellen en 900 verhoorverslagen van gevangengenomen opstandelingen, laat Kars zien hoe de rebellen vochten tegen de Nederlanders en de inheemsen, hoe ze stand wisten te houden in de jungle en hoe zij hun leven in vrijheid voor zich zagen. Dit hoogst actuele en vlot geschreven boek vormt een belangrijke aanvulling op onze kennis van vroegmoderne (slaven)opstanden en op het Nederlandse koloniale verleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *