WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

GEMEENLANDSHUIS MAASSLUIS HEROPEND

MAASSLUIS- Vrijdagmiddag is het gerestaureerde Gemeenlandshuis in Maassluis op 17-eeuwse wijze heropend. In de outfit van toen werd door burgemeester Karssen een toost uitgebracht. Daarna waren tussen 16.00 en 18.00 uur belangstellenden welkom voor een rondleiding door het pand.

Naast de hoogheemraadzaal, die opnieuw dienst zal doen als trouwlocatie, is er in het souterrain van het Gemeenlandshuis een bed and breakfast toegevoegd.

Het monumentale complex dateert uit 1626 en werd gebouwd voor het bewaken van de belangrijke Maasdijk. Het markante pand heeft renaissancegevels en rijk beeldhouwwerk. Hoogtepunt in het interieur is een rondom een open spil draaiende trap, één van de mooiste 17de-eeuwse trappen van ons land.
BrJRHcqCAAEW7Ts
Het Gemeenlandshuis werd in 2010 door het Hoogheemraadschap van Delfland aan Vereniging Hendrick de Keyser overgedragen om het een veilige toekomst te geven. In het gebouw bleek een grote hoeveelheid asbest aanwezig te zijn en de 17de-eeuwse balklaag was door zettingen volledig kapotgetrokken. Bovendien waren zowel de kap als de balklaag door houtrot zwaar aangetast.
Deze bouwkundige problemen zijn bij de restauratie aangepakt. In het pand is de oude indeling hersteld en de gevels hebben bij de restauratie hun verfijnde 17de-eeuwse kleurstelling teruggekregen.