WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

GROEN DOEN ALS BEDRIJF? TIPS EN TRICKS!

Groen doen, klimaat en duurzaamheid. We kunnen er niet meer omheen en zeker niet als ondernemer. Iedereen dient hierbij zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen, of dat nu vrijwillig of (licht) gedwongen door de overheid is. In sommige gevallen is het gratis, soms kost het een beetje geld en soms zijn het ook forse investeringen. Zeker wanneer ze in die laatste categorie vallen, kan het een uitdaging zijn om ermee te starten. Niet in de laatste plaats door deze dure tijden van alsmaar hoger wordende kosten. Maar welke zaken jij als bedrijf kunt aanpakken zonder dat het je geld kost? Hier een paar goede tips.

Goed verpakt
Een eerste punt wat vaak opvalt in het kader van duurzaamheid en bewustwording is het gebruik van plastic en afval binnen een bedrijf. In sommige branches is het gebruik van plastic verpakkingen verbannen. Maar niet iedereen realiseert zich dat er tegenwoordig voor het oude, vervuilende plastic wel hele goede alternatieven zijn. Hiermee bedoelen we niet alleen de papieren verpakkingen maar ook de duurzame plastic varianten. Deze zijn biologisch helemaal afbreekbaar, zonder dat je op kwaliteit hoeft in te leveren wat betreft het oude plastic. Een aanrader waar het gaat om verpakkingen én groen doen.

Doe elektrisch
Iets wat wel eerst een investering kost, maar je later weer behoorlijk geld kan schelen is de investering in een transitie van reguliere energie naar zonne-energie. Vaak heb je als bedrijf namelijk ruimte over -in de vorm van een dak van je bedrijfsgebouw- waarop je eenvoudig

veel zonnepanelen kunt plaatsen. Soms krijg je hier zelfs vanuit de Rijksoverheid, provincie of gemeente nog subsidie voor. Maar ook wanneer dat niet het geval is, zul je zien dat je als bedrijf daar al snel de kosten van hebt terugverdiend. Je verbruikt immers veel energie, wanneer je dit niet van een extern bedrijf hoeft af te nemen maar in eigen beheer kunt opwekken én gebruiken, zijn de kosten snel weer gedekt. Ook het overstappen van reguliere auto’s naar elektrische auto’s is vervolgens een slimme keuze. Zeker wanneer je in een branche zit waar veel gebruik wordt gemaakt van auto’s.

Kortom, groen doen kan hem al in de kleine dingen zitten en hoeft niet altijd veel geld te kosten. Ook hoeft het niet complex te zijn of lang te duren. Door het één voor het ander te verruilen zul je al snel het verschil kunnen maken. Verschil waar je zelf weinig tot niets van merkt, maar wel terug ziet in je bedrijfsresultaat. Of dat nu op financieel of op duurzaamheidsniveau is. In alle gevallen is het een win-win situatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *