WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

HARTEN MAASSLUIS: KUNSTWERK VAN DE MAAND

MAASSLUIS- ‘Ontwerp een kunsttoepassing voor de buitenruimte met de mogelijkheid tot doorloop in het gebouw. Het kunstwerk zal een relatie dienen te hebben met de doelgroep, c.q. de gebruikers van het gebouw, voornamelijk kinderen. …. De hoofdvorm zal een plaats krijgen bij de hoofdingang aan de buitenkant van het gebouw.’

Dit was de opdracht van de gemeente Maassluis aan kunstenaar Karin Colen, ontwerper en vormgever van ‘nuttige & beeldende kunsten’.

Deze opdracht daagde Karin uit omdat hij paste bij haar manier van werken: ‘Bij het ontwerpen van een kunsttoepassing ga ik altijd uit van de plek. …. Voor ik begin met het ontwerpen maak ik een uitgebreide studie en analyse en kom dan tot een duidelijk en aansprekend, vaak “nuttig” kunstwerk. Zo wordt de plek typischer en de openbare ruimte beter en aangenamer.’

De kunstenaar ontwierp twaalf betonnen zitelementen in de vorm van snoephartjes. In de harten, in pastelkleuren, werden woorden zoals ‘geluk’ gegoten. Zo ontstond volgens Karin een speelkunstwerk.

De harten liggen bij Kindcentrum ’t Startpunt aan de Breitnerstraat/Vincent van Goghlaan. Ze nodigen uit om erop te gaan zitten of er allerlei spelletjes op en om te doen. Met andere woorden een goed gekozen locatie. Neem er een kijkje om te zien of dit klopt. Bezoek eerst http://www.crmmaassluis.nl/kunstwerk/harten/ voor wat meer informatie over het kunstwerk en www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart voor de locatie. Daarmee kan tevens ‘gecontroleerd’ worden of zij zich aan de opdracht en haar motto heeft gehouden.

Van Karin Colen liggen in Maassluis ook de zogenoemde trottoirtatoeages, ofwel de zeemanstatoeages, op de trottoirs in diverse straten op het Balkon.

De jeugd is goed te spreken over de mooie en vrolijke kleuren: ‘Ik speel en spring al sinds mijn vierde op die hartjes. Ze maken me blij.’ En ze passen goed bij de school.

De ‘willekeurige’ Maassluizer vindt het goed dat er bij het Kunstwerk van de Maand aandacht aan wordt besteed. ‘Kunst die gebruikt kan worden om, in dit geval, op te spelen.’

De harten vervullen ook een sociale functie omdat je er ongedwongen op kunt gaan zitten om een gezellige kout te voeren.

Ook dient de vanzelfsprekende vraag zich aan: ‘Is dit kunst. Het schurkt ertegenaan.’

Ze liggen wel leuk en sfeervol op het pleintje.

Collega-kunstenaars: ‘Wie kent de hartjes niet? Verbeelding is niet nodig.’ Ook de kunstenaar wordt blij van de vriendelijke en vrolijke uitstraling waar de kinderen naar hartenlust op kunnen spelen, zitten en alles wat nog meer te verzinnen is.

‘Een speels object, leuk om overheen te springen van hart naar hart. Ook lekker om op te gaan zitten; er is ruimte voor de hele klas. De kleuren zijn helaas een beetje vervaagd, want die waren echt zoals de suikerharten er uitzien. Om zo op te eten.’

Het project Kunstwerk van de Maand wordt uitgevoerd door Mischa Koorneef (coördinator), Nel Wilkes (fotografie), Jacques Visker (research) en Jan Buijsse (publiciteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *