WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ILLEGAAL OVERNACHTEN VLAARDINGEN EUROPEES AANPAKKEN

VLAARDINGEN- Vakbond CNV vindt toestanden met kamperende Oost-Europese truckers, zoals elk weekend op de rustplaatsen langs de A20 bij Vlaardingen-West, onacceptabel. De vakbond pleit voor forse hogere boetes voor het illegaal overnachten. De Europese Transportfederatie (ETF), waarbij CNV Vakmensen is aangesloten, vraagt deze week aandacht voor ‘rust in de cabine’. De Europese regels zijn duidelijk: de cabine is geen plek om je weekend door te brengen, zegt de vakbeweging.
truckers 2truckers 5
Vakbond CNV pleit voor een Europese aanpak. In Frankrijk geldt sinds kort een zware boete van 30.000 euro of één jaar gevangenisstraf. België hanteert een boete van 1.800 euro. In Nederland hanteren sommige gemeenten een boete van hooguit een paar honderd euro voor vrachtwagenchauffeurs die op of langs de openbare weg overnachten. Volgens de bond kan iedereen uittekenen wat er gebeurt: chauffeurs willen de boete omzeilen, parkeren hun wagen in Nederland en pakken hier hun rust. Wat zou leiden tot ongewenste situaties.

Misstanden met chauffeurs uit onder meer Bulgarije, Roemenië of Polen spelen sinds er in EU verband vrij verkeer van mensen en goederen is opgelegd en grenscontroles zijn verdwenen. De werkloosheid onder Nederlandse beroepschauffeurs is sindsdien fors gestegen.