WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

INCIDENT TE ROTTERDAM LEIDT TOT AANHOUDING INWONER SCHIEDAM

SCHIEDAM- Een verkeersincident leidt deze week tot een zitting bij de politierechter na de arrestatie van een man in Rotterdam. De 26-jarige verdachte, geboren op Kaapverdië en woonachtig in Schiedam, wordt beschuldigd van het overtreden van de Wegenverkeerswet en het verzetten tegen arrestatie.

Volgens de politie heeft de man, bekend onder de initialen P.J.P., geweigerd mee te werken aan een ademonderzoek nadat hij verdacht werd van rijden onder invloed. Dit is in strijd met artikel 163 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994, waarbij bestuurders verplicht zijn medewerking te verlenen aan dergelijke onderzoeken.

Bovendien wordt P. ervan beschuldigd zich met geweld te hebben verzet tegen de politie tijdens zijn aanhouding. Hij zou meerdere malen hebben geprobeerd zich los te rukken en fysiek geweld hebben gebruikt tegen de agenten, wat resulteerde in lichamelijk letsel bij een van de betrokken ambtenaren.

De politie heeft bevestigd dat de verdachte is aangehouden en zal worden voorgeleid voor verdere juridische procedures. Het incident benadrukt de risico’s die handhavers van de wet dagelijks ondervinden en de ernst van het niet naleven van de verkeerswetgeving.

Voor het niet voldoen aan een bevel tot ademonderzoek onder artikel 8 van de Wegenverkeerswet 1994, kan de straf variëren. De maximale straf kan een geldboete van 3.700 euro of een gevangenisstraf van twee maanden zijn. Daarnaast kan als bijkomende straf een ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee jaar worden opgelegd. Bij recidive kan deze ontzegging tot vier jaar worden.

Bij verzet tegen arrestatie, ook bekend als wederspannigheid, kan de straf afhangen van de ernst van het verzet en het eventuele letsel dat is veroorzaakt. In het geval van zwaar letsel kan een gevangenisstraf van zes weken worden opgelegd. Voor wederspannigheid kan ook een maximale gevangenisstraf van één jaar of een geldboete van 8.200 euro worden opgelegd.

Let wel, dit zijn de maximale straffen en de daadwerkelijke straf kan variëren afhankelijk van de omstandigheden van het geval en de beslissing van de rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *