WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

KLASSENDAG VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Voor de Vlaardingse basisscholen is er op vrijdag 12 september de Klassendag. De Klassendag staat, net als Open Monumentendag op zaterdag 13 september, in het teken van het thema ‘Op reis’. De circa 150 deelnemende leerlingen kunnen beleven wat het vroeger betekende als je op reis ging.

De leerlingen kunnen zich voorstellen dat reizen met de trekschuit een wereld van verschil is met een tochtje in de auto met hun ouders. Het is nu mogelijk om in een uurtje naar Amsterdam te rijden, maar met de trekschuit waren mensen een of meerdere dagen onderweg van Vlaardingen naar Amsterdam. Dankzij de medewerking van Natuurmonumenten kunnen de leerlingen zelf over het jaagpad langs de Vlaardingse Vaart een schuit trekken, aangemoedigd door de andere helft van de klas die in die schuit zit. De leerlingen op de schuit moeten halverwege de tocht zelf gaan trekken, terwijl hun medeklasgenoten weer van hun rust op de boot kunnen geniet.
De leerlingen zullen ook ervaren dat een reis met paard en wagen toch wat minder snel en comfortabel was dan een hedendaagse treinreis. Onderweg in de Broekpolder wordt een tussenstop gemaakt en neemt een verhalenverteller de kinderen mee naar vorige eeuwen.

De Klassendag speelt zich af op en langs de Vlaardingse Vaart met als centraal punt de watersportvereniging ‘De Bommeer’.
De Klassendag wordt georganiseerd door een werkgroep van het Stadsarchief Vlaardingen en leden van het ServiceTeam Vlaardingen. Op de dag zelf zijn leden van het Serviceteam en medewerkers van Natuurmonumenten actief.