WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘KOMST SPEELPLAATS IN WESTMOLENSTRAAT SCHIEDAM KAN SCHADELIJK ZIJN’

SCHIEDAM- De Ouderenpartij Schiedam (OPS) maakt zich zorgen over de plannen om een speelplaats te realiseren in de Westmolenstraat in het centrum. De partij heeft vernomen dat op de locatie waar de speelplaats moet komen, vroeger een loodwitfabriek heeft gestaan. De partij vreest dat de bodem vervuild is met lood, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de kinderen die er gaan spelen. De OPS stelt daarom schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Een loodwitfabriek was een fabriek waar loodwit werd geproduceerd, een witte kleurstof die gebruikt werd voor verf. Loodwit werd gemaakt door lood te laten reageren met azijn en koolzuurgas in speciale potten die in een mesthoop werden geplaatst. Dit proces duurde enkele weken en leverde een wit poeder op, dat na droging en vermaling werd verkocht. Loodwit was echter giftig en veroorzaakte onder andere bloedarmoede, hersenbeschadiging en verlamming bij de werknemers en de omwonenden van de fabriek.

De OPS wil weten of het klopt dat er inderdaad een loodwitfabriek heeft gestaan op het terrein van de Westmolenstraat en of de bodem daar is onderzocht op loodverontreiniging. De partij vraagt ook of het college bereid is om de plannen voor de speelplaats aan te passen als blijkt dat de bodem niet veilig is.

De plannen voor de speelplaats hebben al eerder tot onrust geleid bij de omwonenden. Zij voelden zich niet betrokken bij het besluitvormingsproces en kregen afgelopen zomer geen duidelijke informatie van de gemeente. Sommige bewoners hadden geen brief ontvangen van de gemeente om hun mening te geven over het plan, terwijl anderen wel een brief hadden gekregen. Toen zij contact wilden opnemen met de gemeente, bleek de verantwoordelijke ambtenaar op vakantie te zijn en konden zij niemand anders spreken die hen kon helpen. De bewoners zijn ook niet blij met het verlies van parkeerplaatsen en de mogelijke overlast van de speelplaats.

5 gedachten over “‘KOMST SPEELPLAATS IN WESTMOLENSTRAAT SCHIEDAM KAN SCHADELIJK ZIJN’

  1. Zo lang die kinderen geen Hamas tunnels gaan graven zal die grond geen kwaad kunnen. Die ouwetjes willen daar gewoon geen spelende kinderen.

    1. Gewoon zoals de meeste inwoners van Schiedam Oost en West doen.
      Op de stoep voor je deur of dubbel parkeren.
      Het interesseert die lui geen ene reet dat ze de doorgang vrijwel volledig blokkeren en de stadswachtjes interesseert het ook geen ene reet, hier schrijven ze geen prent voor uit. Het is wel lovenswaardig dat ze het openlijk toegeven. Daar de bewoners niet voor betaald parkeren hebben gestemd worden de bewoners nu afgestaft, is het verweer van de stadswachtjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *