WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

KOSTEN VOORKOMING BIJSTANDSFRAUDE SCHIEDAM BLIJVEN ONDUIDELIJK

SCHIEDAM- De kosten die Stroomopwaarts maakt om bijstandsfraude te voorkomen blijven onduidelijk. Vanuit de Schiedamse gemeenteraad wordt gevraagd naar de kosten en wordt de vraag voorgelegd aan burgemeester en wethouders of de aanpak kostendekkend is?

Het stadsbestuur antwoordt dat bij het aanvraagproces cliënten meermaals worden gewezen op hun rechten en plichten. Daarmee probeert Stroomopwaarts problemen voor te zijn, maar het is moeilijk om de aanpak uit te drukken in geld, omdat dit meer voorkomen van fraude betreft, menen burgemeester en wethouders. Fraudepreventie zou onderdeel zijn van het aanvraagproces. ‘Dit proces is juist ingericht om grote problemen zoals fraude vorderingen te voorkomen’, aldus het Schiedamse stadsbestuur.

Vorig jaar werd al duidelijk dat cliënten met een dubbele nationaliteit door Stroomopwaarts niet worden beschouwd als risicofactor bij het opsporen van bijstandsfraude. Wel is Stroomopwaarts alert op onder andere bijstandscliënten die meerdere keren per jaar naar het buitenland vertrekken, alleenstaande die een kind krijgen tijdens de uitkeringsperiode of wanneer het kind 21 is geworden tijdens de uitkeringsperiode.

Ook van belang zijn de gegevens van het Inlichtingenbureau (IB) en de Belastingdienst, met name met betrekking tot fraudeopsporing. Het IB is gecreëerd door het Rijk om signalen te geven over vermogen en inkomsten. Deze signalen zijn afkomstig van allerlei overheidsinstanties, waaronder de belastingdienst. Stroomopwaarts krijgt van het IB gegevens over autobezit, studiefinanciering, vermogen en inkomsten uit arbeid. Daarmee wordt gecontroleerd of de vermogensgrens wordt overschreden en of aan de inlichtingenplicht wordt voldaan.

2 gedachten over “KOSTEN VOORKOMING BIJSTANDSFRAUDE SCHIEDAM BLIJVEN ONDUIDELIJK

  1. Typerend, Een artikel over bijstandsfraude…. Wat zou dat nou met die schotelantenne te maken kunnen hebben?

  2. Laten wij nu niet een reactie geven op de geplaatste foto. Fraude komt overal voor en is niet toe te wijzen aan 1 bevolkingsgroep welke met schotel antennes geassocieerd worden.

    Het is in- en intriest dat een uitvoeringsinstantie niet in kaart heeft welke kosten er gemaakt worden bij het uitvoeren van hun processen. Daar moet eens wat aangedaan worden het is het geld van alle belastingbetalers wat door een punt verdwijnt zonder dat men weet waarvoor dit gebruikt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *