WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

KUNST- EN CULTUURACADEMIE 400 JAAR MAASSLUIS

MAASSLUIS- Onder de paraplu van het 400 jaar Maassluis is een bonte verzameling van beeldende kunst momenteel te zien in Museum Maassluis. De aquarellen, olieverfschilderijen, beelden, tekeningen etc. zijn gemaakt door leerlingen van de Kunst en Cultuur Academie (KCA) die hun werkstukken presenteren in het fraai verbouwde museum aan de Zuiddijk 16. Met deze expositie sluiten zij het afgelopen seizoen van de KCA af waarna de meesten van hen zich na de zomer weer verder toeleggen op hun creatieve hobby en zich nog meer gaan bekwamen in schilderen, tekenen, beeldhouwen of een andere creatieve cursus bij de KCA.

De exposanten kozen voor de speciale 400 jaar Maassluis tentoonstelling uit thema’s die een nauwe relatie met de verjaardag van de stad hebben zoals de Groote kerk, café de Moriaan, kleding van 400 jaar geleden maar ook de stadsontwikkeling van Maassluis kwam aan de orde. Een onderwerp met een vrolijke knipoog is Maassluise slakken. Zo luidde de bijnaam van de inwoners van Maassluis in vroeger tijden. En vanzelfsprekend vormden vis en visvangst een uitdaging om deze op eigentijdse wijze uit te beelden.

Opvallend is dat de inrichting van deze expositie in de Tuinzaal en Podiumzaal (beide benedendijks) rust en regelmaat uitstraalt. En dat is een knap staaltje werk van de inrichters want de aangeboden kunstwerken zijn zo uiteenlopend van materiaal, vorm en kleur dat het gevaar van een ratjetoe voor de hand lag, maar niets is minder waar: zorgvuldig zijn er groepen werkstukken samengesteld waardoor er een mooi afgewogen afspiegeling is ontstaan van zo ongeveer alles wat de Kunst en Cultuur Academie te bieden heeft.

Friedie Kloen (educator Museum Maassluis) en Annemieke Lub (KCA) moesten een keuze maken uit de vele aangeboden kunstwerken (iedere leerling mocht 1 werkstuk aanleveren) en toetsten deze aan de thema’s maar ook aan het door hen gewenste niveau van presenteren want zij willen de bezoekers van Museum Maassluis graag een waardevolle en inspirerende beleving kunnen bieden. Wie rondkijkt op deze nieuwe expositie zal beamen dat beiden hierin zeker zijn geslaagd.

Bij de expositiezalen is het nieuwe boekje met het volledige cursusaanbod van de Kunst en Cultuuracademie gratis verkrijgbaar. Tijdens de Dag van de Cultuur (tevens Open Monumentendag) op zaterdag 13 september willen Museum Maassluis en KCA diverse workshops organiseren in het museum. Op die manier kunnen belangstellenden daadwerkelijk kennismaken met de activiteiten van de KCA. De expositie van de KCA in Museum Maassluis duurt tot en met september. Kijk ook op www.museummaassluis.nl en www.kunstencultuuracademie.nl

De openingstijden van het Museum Maassluis zijn van dinsdag tot en met zondag van 14 – 17 uur.