WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

LED LAMPEN MONUMENTALE LANTAARNS SCHIEDAM

stadhuisSCHIEDAM- Twee 19e eeuwse lantaarnpalen voor het oude stadhuis in Schiedam zijn gerestaureerd en opgeleverd met LED verlichting.

De klus is geklaard door De Nood uit Middelburg, producent van exclusieve en klassieke straatverlichting. Het Zeeuwste bedrijf heeft de lantaarns niet alleen in oorspronkelijke staat hersteld van de buitenzijde, ook het binnenwerk is aangepakt. Daarbij is niet gekozen voor de originele staat: de lantaarns branden nu met een duurzame led oplossing, waarbij het lijkt op een sfeervol verlicht bolletje.

De lantaarnpalen zijn twee rijksmonumenten. Een document van Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed leert dat de decoratieve gietijzeren lantaarnpalen, ‘als karakteristiek en hoogwaardig vormgegeven negentiende-eeuws straatmeubilair, van algemeen belang zijn vanwege de cultuurhistorische- en kunstnijverheidswaarde. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende- en ensemblewaarde door de beeldondersteunende bijdrage aan de ruimtelijke inrichting van de Markt en aan het 17e-eeuwse stadhuis.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *