WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘LEEGSTAND KAN WEER OPLOPEN IN BINNENSTAD SCHIEDAM’

SCHIEDAM- De leegstand in de Schiedamse binnenstad kan weer oplopen als gevolg van de gestegen energietarieven, zo vreest de fractie van het AOV. Het gemeentebestuur erkent dat men weinig kan doen tegen deze ontwikkeling. ‘Het handelingsperspectief van de gemeente is beperkt’, reageren burgemeester en wethouders.

Landelijke regelingen zijn relevant en het is van belang om ondernemers hier op een goede manier op te wijzen en naar door te geleiden, vindt het stadsbestuur. In samenwerking met SHOP en Stichting Centrummanagement Schiedam wordt gewerkt aan een campagne gericht op quickwins voor energiebesparing (stadsbreed), met een proef in de binnenstad met concrete ondersteuning bij uitvoering van werkzaamheden.

Een aantal ondernemers van ‘niet essentiële winkels’ in het centrum van Schiedam dachten in oktober 2020 nog dat ze bijdehand waren door het instellen van een officieuze mondkapplicht, door mee te gaan in de hoax.
MKB‘ers hebben onder de lockdowns (ter bestrijding van een fictief ‘killervirus’) van de afgelopen tweeëneenhalf jaar hun financiële reserve verloren: zij hebben inmiddels vaak torenhoge schulden. Bakkerijen, slagers, cafetaria’s en andere energie-intensieve mkb-bedrijven kunnen gewoon failliet gaan. Dat advies hebben topambtenaren van het ministerie van Financiën in september al gegeven aan minister Sigrid Kaag (D66). Volgens het ministerie hebben faillissementen van dit type bedrijven geen ‘maatschappelijk ontwrichtende werking’.

De historische binnenstad van Schiedam heeft lang te maken gehad met leegstand. Voor de gemeente was dit aanleiding om een stevige, veelzijdige aanpak in te zetten. Uit de evaluatie blijkt dat de aanpak resultaat heeft. Zo was er in 2013 nog sprake van een leegstandsgraad van 40 % in de binnenstad. Inmiddels is dat gezakt naar 11,5 %.

Eén gedachte over “‘LEEGSTAND KAN WEER OPLOPEN IN BINNENSTAD SCHIEDAM’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *