WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

LERARENTEKORT SCHIEDAM: SOMS ONBEVOEGDE DOCENTEN VOOR KLAS

SCHIEDAM- ‘Het valt niet uit te sluiten dat er soms onbevoegde leerkrachten bij het onderwijsproces betrokken zijn en dat als uitzondering een groep geen onderwijs kan ontvangen’. Dat erkent onderwijswethouder Patricia van Aaken (CDA) in antwoord op vragen vanuit de gemeenteraad over de aanpak van het lerarentekort in Schiedam.

De vijf grote schoolbesturen uit de regio waterweg-noord hebben een aanpak lerarentekort geschreven. Er is een aanpak opgesteld waar ingezet zal worden op 3 thema’s: Behoud van huidig personeel, het ontwikkelen van het huidige personeel en coaching en begeleiding van (op te leiden) personeel.

Schoolbesturen werken samen met andere besturen om meer leerkrachten en docenten te werven. Daarnaast zijn enkele constructies bedacht om ervoor te zorgen dat het lesgeven toch doorgang kan vinden, zoals: het inzetten van leerkrachten in opleiding, pedagogisch medewerkers zij-instromers en vakdocenten (muziek, bewegingsonderwijs en de creatieve vakken). Deze constructies zullen altijd onder de verantwoordelijkheid en toezicht van een bevoegde leerkracht uitgevoerd worden. Het valt daardoor niet uit te sluiten dat er in incidentele gevallen leerkrachten zonder bevoegdheid voor de klas staan.

Schoolbesturen hebben uitgesproken gezamenlijk te willen optrekken en in die gezamenlijkheid dit probleem het hoofd te willen bieden. Naast een aantal praktische afspraken bij het werven en selecteren van personeel zullen zij via subsidieaanvragen het opleiden en begeleiden van nieuw personeel samen oppakken. Hierbij wordt ook samengewerkt met lerarenopleidingen.

De scholen in onze regio hebben bij elkaar een tekort van circa 35 voltijds leerkrachten. In de komende jaren zullen de tekorten naar verwachting oplopen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *