WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

LICHTKUNSTFESTIVAL WINTERLICHT SCHIEDAM

SCHIEDAM- Lichtkunst, muziek en vuuracts vullen het Schiedamse Julianapark op 10, 11 en 12 december tijdens het lichtkunstfestival Winterlicht. Met 23 opkomende en gevestigde kunstenaars is de programmering compleet. Onder hen zijn twee internationale artiesten. Drie dagen lang tonen zij hun lichtkunstobjecten, videoperformances en interactieve werken van 17.00 tot 22.00 uur in het Julianapark. De toegang is gratis.

RESERVE 1 Winterlicht foto 2Het thema van Winterlicht 2015: ‘Devotie en Visioenen’ is duidelijk terug te zien in alle kunstwerken, bijvoorbeeld in het werk ‘Verschijning’ van Aldo Hoeben. Hoeben neemt op Winterlicht beelden van de toeschouwers opmet een diepte-camera en projecteert die vervolgens van zes kanten in een kolom rook. De toeschouwer krijgt zo een holografisch beeld van zichzelf te zien, zwevend in de rook.

Winterlicht heeft bovendien twee internationale kunstenaars naar het Julianapark getrokken. De Belgische Mark Swysen toont tijdens het festival een doorkijk-kapel van spiegelende platen, die bewegen in de wind. Daarbinnen is een lichtsculptuur te ontwaren.

Het Franse kunstenaarsduo Francine Garnier en Alain Engelaere projecteert een pad van felgekleurde visioenen in het park. Ze verbeelden daarmee de lange weg van pijn en visioenen van Schiedamse Heilige Liduina van wie het thema is afgeleid. De projecties reageren op de bijbehorende muziek en nemen de bezoeker mee langs het hele pad. De lijst van alle kunstenaars en hun werken is te vinden op: www.winterlicht.nl onder het kopje ‘kunstenaars’ of te downloaden als programmaposter.

RESERVE 1 Winterlicht foto 1Naast de lichtkunstobjecten zorgt wereldmuziekfestival  Verueño voor optredens van artiesten met muziek en vuuracts in de centrale koepel van het park. Ook in de stad zullen er verschillende projecten te zien zijn rondom Winterlicht, zoals in het Lentiz College, het Stadskantoor en de Liduinastraat. Kunstenares Rachel de Boer geeft in de aanloop naar Winterlicht op 27 november en  4 december een gratis workshop lampionnen maken. Van 15.00 tot 17.30 uur in wijkcentrum De Erker. Opgeven kan via info@floatingmedia.nl

Lichtkunstfestival Winterlicht is gratis toegankelijk vanaf de hoofdingang aan de Burgemeester Knappertlaan, waar de bezoekers een plattegrond en programma krijgen. De opening vindt plaats op donderdag 10 december om 17.45 uur bij de hoofdingang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *