WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

LOF VOOR GERENOVEERDE FLATS SCHIEDAM-OOST

SCHIEDAM- Voor twee volledig gerenoveerde wederopbouwflats in Schiedam-Oost heeft verhuurder WoonPlus vanmiddag de ereschildjes gekregen van de Historische Vereniging Schiedam (HVS). De gebouwen aan de Lorentzlaan verdienen de schildjes van de HVS voor de goed uitgevoerde restauraties aan de Schiedamse panden. De schildjes zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt aan wethouder Petra Zwang (PvdA).

Historicus Han van der Horst houdt de inleiding. Hij kent het wonen in een wederopbouwflat uit eigen ervaring. Dat geldt ook voor de wethouder. Haar ouders, zo vertelt ze de toehoorders aan de Lorentzlaan, betrokken als één van de eerste een flatwoning in Groenoord. Vanuit de rest van de familie volgde in die tijd afkeurende reacties, zo weet Zwang zich nog goed te herinneren: ‘Ze hadden het maar hoog in de bol om te gaan wonen in een flat met douche en centrale verwarming.’ Nu de ouders er na decennia nog wonen is er opnieuw onbegrip: ‘Dat jullie daar nog wonen?!’ De wethouder somt een heel rijtje op, van slechte isolatie tot geluidoverlast, maar over het steeds verder oplopende percentage allochtonen in Groenoord geen woord. Dát is de PvdA-bestuurder, klaarblijkelijk, in al die jaren nog nooit te oren gekomen, als argument om de wijk te verlaten.

De twee blokken aan de Lorentzlaan in Oost met portieketagewoningen zijn in de periode 1948-1949 gerealiseerd naar een ontwerp van architectenbureau Spruyt en Den Butter. Vervolgens hebben de woningen ruim 70 jaar naar tevredenheid gefunctioneerd en de bewoners met een kleine beurs in Schiedam-Oost een plezierig thuis geboden. De winkels langs de plint van de gebouwen werden gefrequenteerd voor de kleine dagelijkse boodschappen.

Woonplus Schiedam heeft projectarchitect Van Schagen Architecten de opdracht voor de renovatie gegeven en deze is door aannemer ERA Contour uitgevoerd.

Met de toekenning van het schildje zijn er nu in totaal 74 panden in Schiedam die met een schildje van de HVS beloond zijn voor hun restauratie.

3 reacties op “LOF VOOR GERENOVEERDE FLATS SCHIEDAM-OOST

  1. Er is een duidelijk oorzakelijk verband tussen zaken als geluidsoverlast en de grote hoeveelheid buitenlanders in Groenoord. Maar ja, mevrouw is van de PvdA. Ze zal het wel zien als een verrijking. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *