WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MAASSLUIS ERKENT: GEBRUIK ALGORITME TEGEN BIJSTANDSFRAUDE

MAASSLUIS- Stroomopwaarts maakt gebruik van een risicoprofilering bij de controle op het terecht verstrekken van bijstandsuitkeringen. Dat erkent het stadsbestuur van Maassluis in antwoord op vragen van de VSP. Stroomopwaarts gebruikt naast een risicoprofiel ook een algoritme voor de gerichte controle op rechtmatigheid.

Het gemeentebestuur is niet bang voor een situatie als bij de Kinderopvangtoeslagaffaire, waarbij, tegen de wettelijke regels en grondrechten in, oneigenlijk onderscheid werd gemaakt tussen inwoners.

Een algoritme is een wiskundige formule. In programmeertaal is het een instructie, een stukje code, om een probleem om te lossen of een patroon te ontdekken. Met algoritmes kan de maker van tevoren bepalen wat er gebeurt in een bepaalde situatie. Zo levert bijvoorbeeld een melding van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) dat er een voertuig op naam van een uitkeringsgerechtigde worden ingeschreven een signaal op, dat het startpunt voor controle is. Uit ervaring is bekend dat wanneer iemand meerdere RDW signalen per jaar heeft, dus meerdere keren per jaar een voertuig koopt of verkoopt, dit een nader onderzoek waardig is. Door vroegtijdig onderzoek door een consulent wordt goed in beeld gebracht hoe het rond een individueel dossier zit met de rechtmatigheid. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek worden eventuele consequenties bepaald.

4 gedachten over “MAASSLUIS ERKENT: GEBRUIK ALGORITME TEGEN BIJSTANDSFRAUDE

  1. Om daarvoor een duur computerprogramma te gebruiken is onnodig.
    Pak de fiets en rij daarmee door bepaalde anclaves, noteer kentekens van, overwegend dure, auto’s en vergelijk deze met de adressen van bijstandtrekkers.
    Kans is groot dat je daardoor nog meer illegale praktijken tegenkomt.

    1. Dat is te hoog gegrepen voor onze bestuurders Martin, dit is namelijk logisch en daar gelooft onze rechtsstaat niet in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *