WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MAKELAARS VERDIENEN GOED TIJDENS LOCKDOWN

SCHIEDAM- De tarieven van makelaars zijn dit jaar met 10% gestegen. De makelaars rekenden voor het verkopen van een huis gemiddeld 4.000 euro. Dat is 375 euro meer dan vorig jaar. Opvallende uitzondering: De tarieven die makelaars rekenen voor het verkopen van een huis in Schiedam liggen 452 euro lager dan het landelijke gemiddelde. Dat alles blijkt uit het onderzoek van de website Mijn Verkoopmakelaar. De makelaarvergelijker deed onderzoek naar de tarieven van makelaars in 3.000 aanbiedingen aan toekomstige verkopers.

De woningmarkt lijkt nauwelijks te worden geraakt door de lockdown, blijkt uit onderzoeken van onder andere ING, NVM en Calcasa. Toch hebben de maatregelen wel invloed op hoe makelaars nu te werk gaan. Door de beperkingen kunnen makelaars niet langer door middel van een open huis veel kijkers tegelijk ontvangen. Hierdoor zijn makelaars meer tijd kwijt aan het één-voor-één begeleiden van bezichtigingen.

Of de prijsstijging alleen te verklaren is door deze extra werkdruk, betwijfelt Antoine Steenkamer, oprichter van Mijn Verkoopmakelaar. ‘De hogere tarieven zijn voor een deel ook te verklaren door de stijgende huizenprijzen’, aldus Steenkamer. ‘Naar verhouding vragen makelaars namelijk hetzelfde percentage van de verkoopopbrengst als vorig jaar, waardoor zij meeprofiteren van de stijgende huizenprijzen’. Gemiddeld komt de vergoeding voor een makelaar overeen met 1,3% van de verkoopopbrengst. Dit is vergelijkbaar met het percentage in 2019.

De hoogte van tarieven van makelaars verschillen flink per stad. Zo is Utrecht, van de vier grote steden, de duurste stad om een woning te verkopen. Utrechtse makelaars rekenen gemiddeld 4.900 euro voor hun diensten. Den Haag komt als goedkoopste G4-stad uit de bus met een gemiddeld tarief van 3.300 euro. Van de onderzochte kleinere plaatsen is Hoorn de duurste plek om je huis te verkopen. Het gemiddelde tarief van een makelaar is daar 5.600 euro of 1,6% van de verkoopopbrengst.

Op Mijn Verkoopmakelaar kunnen toekomstige verkopers op basis van verkoopstrategie en tarieven hun makelaar kiezen. De cijfers uit dit onderzoek zijn gebaseerd op de aanbiedingen die toekomstige verkopers van makelaars hebben ontvangen voor hun woning. Op het platform zijn 540 makelaars aangesloten. De website brengt jaarlijks de cijfers naar buiten over de tarieven die makelaars rekenen voor hun diensten.

mijnverkoopmakelaar.nl/wat-kost-een-verkoopmakelaar

Eén gedachte over “MAKELAARS VERDIENEN GOED TIJDENS LOCKDOWN

  1. De keuze van makelaars en notarissen is aan u als verkopende partij. U kunt zelf de prijzen vergelijken. Vooral bij notarissen kan dat een voordeel opleveren tot wel 1000 euro voor een gewoon huis voor dezelfde dienstverlening. Kijk vooral buiten Schiedam, want de Schiedamse notarissen zijn absurd duur. Gewoon even winkelen op internet en met een makelaar is te onderhandelen. In het centrum zitten 3 makelaars op 100 vierkante meter. De verkoop van huizen is nog nooit zo makkelijk geweest gezien de enorme vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *