WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘MANTELZORGWONINGEN BIJ ROTTERDAMMERS IN TUIN MOET KUNNEN’

ROTTERDAM- Het idee om mantelzorgwoningen in tuinen bij particulieren mogelijk te maken, wordt door de gemeente Rotterdam positief ontvangen. Het stadsbestuur vindt dat mantelzorgwoningen een goede oplossing kunnen zijn voor het tekort aan woningen en dat ze de bestaande woningvoorraad beter kunnen benutten.

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning die op het terrein van een eigen huis wordt gebouwd of een aanbouw aan een bestaand huis. Deze woning is bedoeld voor iemand die zorg nodig heeft en die door een familielid of een andere naaste wordt verzorgd. Zo kunnen de mantelzorger en de zorgontvanger dicht bij elkaar wonen, maar toch hun eigen privacy behouden.

In Rotterdam is het niet overal mogelijk of wenselijk om een woning op een klein perceel of in een tuin te plaatsen, maar de recente concept Woonvisie biedt wel mogelijkheden om de bestaande woningvoorraad beter te benutten, waaronder zorgwoningen. Onder de Wabo (en in de toekomst onder de Omgevingswet) kan het college vergunningen verlenen voor premantelzorgwoningen, tenzij er Rijks- of Provinciale regels zijn die dat verbieden. Er zijn echter nog geen specifieke regels (bijvoorbeeld in de vorm van beleidsregels) vastgesteld. Verder kan in bepaalde gevallen (door het verlenen van een tijdelijke vergunning) een zorgunit (bijvoorbeeld voor mantelzorg) worden geplaatst. Deze zorgunit moet wel worden verwijderd zodra de zorgbehoefte niet meer bestaat.

Een kleine mantelzorgwoning van ongeveer 18 vierkante meter kan 550 euro per maand kosten om te huren. Voor een grote mantelzorgwoning van 100 vierkante meter bent u 1.300 euro per maand kwijt. De kosten voor de aanschaf of de verbouwing van een mantelzorgwoning zijn niet aftrekbaar van de belasting. Ook kan er schenkbelasting betaald moeten worden als de mantelzorgwoning door iemand anders dan de eigenaar wordt betaald. Het is daarom verstandig om goed te informeren naar de financiële en fiscale gevolgen van een mantelzorgwoning voordat u een beslissing neemt.

14 gedachten over “‘MANTELZORGWONINGEN BIJ ROTTERDAMMERS IN TUIN MOET KUNNEN’

 1. Waarschijnlijk een idee bedacht door lui in Hillegersberg op de C&A looslaan of omstreken.
  95% heeft geen tuin waar men een huisje kan plaatsen. De meeste inwoners hebben een berging voor 2 fietsen. En die overige 5 % bulken van het geld die nemen wel een verpleegster in huis of gaan naar een particulier verpleeghuis.
  Maar de kans dat, dat gebeurd is klein. De meeste mensen die hulp nodig hebben is Jan met de pet.

 2. Een mantelzorger die om iemand te mogen helpen moet daarvoor een huis gaan huren?
  Te gek voor woorden. Maar het kan nog gekker.
  Bij de Frankelandgroep worden geen zpp’ers meer ingehuurd.
  Voor vertrekkend (lees hard rennend vluchtend)’ handjes aan het bed personeel’ wordt geen nieuw personeel aangenomen.
  Het bestuur wil daarvoor vrijwilligers gaan inzetten. Dit alles in het kader bezuinigingen.
  Wel dure BMW’s aanschaffen voor directie, geld naar Marokko en dure etentjes voor hoofdjes en managers. En aan de ‘handjes aan bed’ medewerkers, die het echte werk doen, is een heuse oliebol gegeven.

  1. De Vlaardingse bejaardentoko’s zijn niet veel beter Jaap, de vaste chauffeurs zitten in de weewee en zijn vervangen door vrijwilligers.

 3. I.d.d. Hans
  Schandalig is dat, mensen letterlijk in de ww trappen en dan schaamteloos vragen of ze terug willen komen als vrijwilliger of vrijwilligster. Als het zo door blijft gaan zijn binnenkort de gediplomeerde zorgmedewerkers de laan uitgetrapt en vervangen door vrijwilligers en leerlingen. Tegen de tijd dat de leerlingen afgestudeerd zijn vinden de hoofdjes wel een reden om deze ook geen vast contract te bieden.
  Lekkere vooruitzichten voor mijn vader van 92 en voor duizenden andere vaders en moeders en onszelf, als je naar zo een oord moet.

 4. @ Jaap en Hans , Goh ! Wat tutoyeren jullie beiden elkaar ineens op een vriendelijke wijze . Ik heb het wel eens anders meegemaakt met jullie . Maar gezien het tijdstip van jullie reacties zal er wel een fles vuurwater achterover geklokt zijn en dan worden de mensen altijd een beetje klef naar elkaar .

  1. Het met elkaar eens zijn op sommige punten betekend niet dat je vriendjes bent.
   Maar soms kan het gebeuren dat er eenzelfde gedachtegoed is.
   Zou graag willen dat die griezel van een Omtzicht en die meid van de VVD er ook zo over dachten met Wilders.
   Dan weet ik zeker dat de discussies met Hans weer aardig op gaan lopen.

    1. Hans,
     Lijkt mij sterk.
     Heb begrepen en gezien dat Duitsers geen humor hebben. Zelfs in televisie reclames over auto’s word dat duidelijk gemaakt.
     Het enigste wat leuk aan Duitsland is, is de trein vanuit Keulen met als opschrift: ‘EINDBESTEMMING ROTTERDAM CENTRAAL’

   1. @ Jaap , Die Yesilgoz gedraagt zich als een Turks klein kind , als ze haar zin niet krijgt gaat ze lopen mokken of toeteren of loopt ze weg .

 5. Gelukkig is er nog een grote achterban bij de VVD die er anders over denkt dan het kind.
  Als zij hun wens en die van ruim 1.5 miljoen respecteert komt het wel goed met Nederland.
  Respecteert zij de wens niet, dan krijgt de VVD nog minder zetels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *