WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MEER EERWRAAK: ROTTERDAM NEEMT GEEN EXTRA MAATREGELEN

ROTTERDAM- Eerwraak komt in Rotterdam jaarlijks minstens 500 keer voor, blijkt uit gegevens die bij het gemeentebestuur zijn opgevraagd door Leefbaar Rotterdam. De fractie van Leefbaar wordt door het eigen stadsbestuur (Leefbaar, VVD, D66 en Denk) duidelijk gemaakt dat geen extra maatregelen worden genomen. Wel wordt nog dit jaar, waar nodig voor een effectieve aanpak, afstemming gezocht met specifieke doelgroepen om slachtoffers zo goed mogelijk te helpen.

De aanpak van schadelijke traditionele praktijken is in Rotterdam al jaren structureel onderdeel van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Richting alle burgers in Rotterdam wordt de boodschap uitgedragen dat erop zichzelf niets mis is met tradities, maar dat deze schadelijk zijn als ze raken aan zelfbeschikking, keuzevrijheid en een veilig thuis.

De meest voorkomende typen van eergerelateerd geweld waren in 2022: Mishandeling (33%), Bedreiging (30%) en Dwang (11%).

Uit cijfers van de politie blijkt dat Rotterdam tot de politieregio’s behoort waar de meeste gevallen van eer gerelateerd geweld plaatsvinden. Waar in 2018 nog sprake was van 529 zogeheten ‘complexe eerzaken’, variërend van huwelijksdwang tot moord, was dat aantal in 2022 al opgelopen naar 682. Een stijging die binnen een jarenlange trend past en die voornamelijk te maken heeft met de aanhoudende instroom van migranten uit veelal islamitische landen, zoals ook de politie vaststelt.

Het Landelijk Expertisecentrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) signaleert dat de politie een ‘explosieve toename’ van eer gerelateerd geweld ervaart. Als verklaring van deze toename noemt het LEC EGG niet alleen de demografische ontwikkelingen, maar ook een betere signalering (en registratie) van eergerelateerd geweld bij de politie. De meeste zaken speelden zich in 2022 af tegen een Turkse, Marokkaanse, of Syrische context. In 2022 betrof dit 21% van het totaal.

Foto: archief

Wilt u ook een eerlijk stemadvies? Doe dan De Echte Stemwijzer! De stellingen zijn gekoppeld aan het stemgedrag van de partijen op ingediende moties in de Tweede Kamer. Aan het einde krijgt u een resultaat op basis van het gedrag van de partijen in de Tweede Kamer en niet op basis van wat er in het partijprogramma beloofd wordt.

De echte stemwijzer vindt u HIER.

3 gedachten over “MEER EERWRAAK: ROTTERDAM NEEMT GEEN EXTRA MAATREGELEN

  1. Nee, He he, de turrek is een beschermde diersoort. Natuurlijk neem je dan geen maatregelen tegen hun misdragingen. Het is ook volkomen normaal dat jongens van nog geen 20 die nog geen dag in hun leven hebben gewerkt in een Duitse (haram!!) bolide van enkele tonnen door Nieuwland cruisen.

    1. Ik rij zelf ook regelmatig met een auto van enkele tonnen mee door Nieuwland …………………..nl. een stadsbus van de RET………………….

  2. Grappig toch ? ……….. Als jouw geloof je rechtvaardigt dat je iemand mag vermoorden , het probleem lost zichzelf op zou ik zeggen ……………………..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *