WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MEER SUBSIDIE EN DWANG BIJ WARMTENET SCHIEDAM

SCHIEDAM- ‘De ervaring uit de juridische pilot leert ons dat er nog veel ingrijpender wijzigingen nodig zijn om de positie van VvE’s in de energietransitie te versterken’, valt te lezen in de meest recente voortgangsrapportage van het project Nieuwe Energie voor Groenoord. Momenteel staan de meeste VvE’s in Schiedam-Groenoord nog altijd afwijzend tegenover een aansluiting op het beoogd warmtenet van Eneco.

Uit de voortgangsrapportage: ‘Om de verduurzaming van VvE-gebouwen te versnellen, heeft de minister de subsidieregelingen voor het verduurzamen van VvE’s vereenvoudigd en verbreed. Dit komt nu samen in de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Deze start in januari 2023 en loopt tot in ieder geval 2028. Ook worden de financieringsmogelijkheden voor VvE’s via het Warmtefonds uitgebreid. Vanuit Schiedam delen we het statement van de minister dat de verbeteringen de VvE’s zullen helpen bij de verduurzamingsuitdagingen.’

Precies 2 jaar terug ontdekte de OuderenPartij Schiedam (OPS)  – in een brief aan de Kamercommissie voor EKZ en BZK – dat werd gezocht naar een ‘wettelijk breekijzer’, dat bewoners kan dwingen van het aardgas af te gaan. Dit pleit werd gesteund door het G40-stedennetwerk: veertig (middel)grote steden, waaronder Schiedam. Eerder was door het stadsbestuur van Schiedam de toezegging gedaan dat van gas af gaan altijd vrijwillig zou zijn.

In april 2019 stelde de gemeente Schiedam al dat het duidelijk mag zijn dat wanneer gesproken wordt over ‘het aardgasvrij maken van wijken’, de mogelijkheid om op aardgas aangesloten te zijn op termijn zeer waarschijnlijk komt te vervallen. Het gemeentebestuur erkende toen ook aan de OPS dat in het Ontwerp Klimaatakkoord deze bevoegdheid is opgenomen. ‘Het past in ons beleid om eerlijk, transparant en volledig te informeren, zowel in direct contact met bewoners als in andere uitingen’, aldus het college van burgemeester en wethouders in 2019.

Gehoopt wordt dat ook de eigenwoningbezitters in Groenoord zullen aansluiten op het warmtenet van Eneco. Daarvoor moet dan wel een extra hypotheek worden afgesloten (rente 1,2 %) met een looptijd van 30 jaar. Bij galerijwoningen uit de periode 1965 gaat het om een investering van 14.848 euro per huishouden. Dertien VvE’s in Groenoord hebben al aangegeven geen aansluiting op het warmtenet te willen, waaronder het Bachplein met vijf grote flats, Schubertplein en de drie Z-flats.

5 gedachten over “MEER SUBSIDIE EN DWANG BIJ WARMTENET SCHIEDAM

  1. Uit deze gemeente verhuizen lijkt de beste optie. Dan komen er asielzoekers en Oekraïners in deze flats en die hebben geen bezwaar tegen warmtenet want ze laten alles door anderen betalen.

  2. Hoe (‘Het past in ons beleid om eerlijk, transparant en volledig te informeren, zowel in direct contact met bewoners als in andere uitingen’, aldus het college van burgemeester en wethouders in 2019.’)
    valt te rijmen met al de GEHEIME afspraken en nota’s in het project Nieuwe Energie voor Groenoord, is niet te volgen.
    Het uitkramen van onzin naar haar inwoners is klaarblijkelijk de norm in Schiedam.

  3. De drie Z flats en het Bachplein , weten al wat ze meer moeten betalen, aan huur en of VVE kosten, en dat ze ook van het gas af gaan, Waar komt dat vandaan dat zij niet van het gas af willen, Gewoon een vraag,,, want uiteindelijk ben je in Groenoord gewoon de Sjaak, en ga je gedwongen van het gas af, wat weer erg veel kosten, voor huurders en vve’rs, met zich mee brengt, want je mag na oplevering van het nodige sloopwerk, je eigen huis weer opknappen, van je eigen geld, en dat in een armlastige wijk, Heel triest allemaal voor hen die bewust niet van het gas af willen. ….. En voor mij de vraag, levert warmtenet ook schoon heet drink of douchewater,??????.

    1. Zie artikel over raadsleden van Vlaardingen die kwamen er toch na achterstallig onderzoek erachter dat de warmtepomp heel vervuilend is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *