WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MEER ZWERFVUIL IN ROTTERDAM DOOR STATIEGELD OP BLIKJES

ROTTERDAM- Om het probleem van zwerfafval, veroorzaakt door statiegeldjagers, aan te pakken, heeft de gemeente Rotterdam metalen houders geplaatst aan de afvalbakken in verschillende parken en op het strand van Nesselande, waar mensen hun lege flesjes en blikjes kunnen achterlaten voor anderen die ze willen inleveren. Zo wordt voorkomen dat de afvalbakken worden omgegooid of doorzocht, wat vaak leidt tot meer vervuiling en overlast.

De ringen zijn een proefproject dat tot begin augustus loopt in het Kralingse Bos, het Vroesenpark, het Zuiderpark en op het strand. Daarna worden ze ook geplaatst bij het Schouwburgplein in het centrum. De gemeente hoopt dat deze maatregel bijdraagt aan een schonere stad.

De ringen zijn een reactie op de gevolgen van het invoering van statiegeld op blikjes frisdrank en bier. Hoewel dit bedoeld is om mensen te motiveren om de blikjes in te leveren zorgt het na 4 maanden in Rotterdam al voor een nieuwe vorm van overlast waarop acuut moest worden ingegrepen.

Statiegeld op blikjes is ingevoerd op 1 april. Dit kost 0,15 eurocent per blikje, net als voor kleine plastic flesjes. Blikjes kunnen worden ingeleverd bij meer dan 27.000 innameplekken. Bij supermarkten krijgen consumenten het statiegeld terug, bij andere plekken gaat het naar een ‘goed doel’.

Eén gedachte over “MEER ZWERFVUIL IN ROTTERDAM DOOR STATIEGELD OP BLIKJES

  1. Volgens de NOS en Greenpeace is het zwerfvuil juist fors afgenomen. Dat was dus het halve verhaal. De blikjes zijn van de straat maar de vervuiling toegenomen. Dank milieuclubjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *