WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MINDER VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het percentage voortijdig schoolverlaters (VSV’ers) in Schiedam laat een dalende trend zien. Nog nooit was het percentage en aantal zo laag (schooljaar 2014/2015: 2,5% = 146 jongeren).

Naast de gemeente investeren ook het Rijk en de scholen sterk in het voorkomen van VSV.

Alle jongeren tot en met 23 jaar moeten een startkwalificatie halen. Dat is een havo- of vwo-diploma, of een MBO-diploma vanaf niveau twee. Jongeren die geen startkwalificatie hebben gehaald en geen opleiding volgen, zijn VSV’ers. De grootste risicogroep bestaat uit jongeren op het MBO.

In de regio Rijnmond hebben scholen, gemeenten en het ministerie van OCW een Convenant voortijdig schoolverlaten gesloten. Vanuit het convenant waren voor het schooljaar 2014/2015 vier projecten actief: de Schoolloopbaanteams (individuele, schooloverstijgende coaching en begeleiding voor risicojongeren), een aanpak om verzuim tegen te gaan, monitoring van de overstap VO-MBO en een project dat zich richtte op de uitstroom van MBO niveau 1 naar werk (alleen op de ROC’s Albeda en Zadkine).
Daarnaast waren er verschillende plusvoorzieningen in de vorm van extra ondersteuning voor jongeren met gestapelde problematiek, bijvoorbeeld op het gebied van financiën, problemen thuis, blowen, gedrag, combineren van zorgtaken met het volgen van onderwijs, enzovoort.

De komende schooljaren richt de inzet vanuit het VSV-convenant zich op de groep leerlingen waar de uitval nog het grootst is: MBO niveau 1 en 2. Leerlingen worden begeleid bij de overstap van vmbo naar MBO en naar de arbeidsmarkt. Ook zijn er zogeheten Doorstroomtafels ontwikkeld; hier bespreken betrokken deskundigen samen wat het beste maatwerktraject is om schooluitval te voorkomen, in plaats dat elke partij alleen het eigen ‘stukje’ doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *