WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NA 12 JAAR VEROORDEELD VOOR DRONKEMANSRIT OP SNORFIETS IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- De politierechter heeft zich alsnog gebogen over de zaak van K. van der V., een 59-jarige Rotterdammer die op 1 januari 2011 dronken op een snorfiets reed in Schiedam.

Van der V., had net een paar glaasjes gedronken op het nieuwe jaar toen hij besloot om op zijn snorfiets naar huis te rijden. Hij had geen rijbewijs, maar dat deerde hem niet. Hij dacht dat hij wel onopgemerkt kon blijven in het drukke verkeer.

Hij had het mis. Al na een paar minuten werd hij aangehouden door een politieagent, die hem sommeerde om te stoppen en te blazen. Van der V. probeerde nog te ontkennen dat hij gedronken had, maar de alcoholwalm die uit zijn mond kwam verried hem. Hij blies 530 microgram per liter uitgeademde lucht, ruim zes keer de toegestane hoeveelheid.

De agent schreef een proces-verbaal uit en nam de snorfiets in beslag. Van der V. moest mee naar het bureau voor verder onderzoek. Hij was woedend en snapte niet waarom hij zo streng werd aangepakt voor zo’n klein vergrijp.

Wat hij niet wist, was dat hij een van de langstlopende zaken in de Nederlandse rechtspraak had veroorzaakt. Door een administratieve fout was zijn zaak nooit voor de rechter gekomen en bleef hij al die jaren ongestraft. Tot nu toe. Het Openbaar Ministerie had eindelijk zijn dossier gevonden en hem gedagvaard om alsnog te verschijnen voor de politierechter.

Van der V. kon zijn oren niet geloven toen hij de dagvaarding ontving. Hij dacht dat hij er al lang vanaf was en dat niemand zich nog druk maakte om zijn snorfietsritje van 12 jaar geleden. Hij vond het belachelijk dat hij nu alsnog moest boeten voor iets wat hij allang vergeten was.

Hij besloot om zich te verdedigen met een beroep op verjaring. Hij beweerde dat zijn zaak te lang was blijven liggen en dat hij daarom niet meer vervolgd kon worden. Hij hoopte zo onder zijn straf uit te komen, maar de politierechter dacht daar anders over. Hij vond dat Van der V. geen beroep kon doen op verjaring, omdat hij zelf nooit had gevraagd om zijn zaak af te handelen. Bovendien vond hij dat Van der V. een gevaar op de weg was geweest en dat hij daarvoor gestraft moest worden.

Hij veroordeelde Van der V. tot een geldboete van 1000 euro en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 18 maanden. Van der V. was verbijsterd en voelde zich onrechtvaardig behandeld. Hij ging in hoger beroep, maar ook daar kreeg hij nul op het rekest.

Zo eindigde het verhaal van K. van der V., de man die 12 jaar lang dacht dat hij wegkwam met zijn dronken snorfietsritje in Schiedam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *