WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NA 12,5 JAAR NOG ALTIJD GEEN SCHIEDAMSE MONUMENTALE BOMENLIJST

SCHIEDAM- Wethouder Doğukan Ergin (Denk) heeft met een brede glimlach aangekondigd dat hij de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2024 op de hoogte zal brengen van de langverwachte lijst met monumentale bomen in Schiedam. Dit is een belofte die al in 2011 door een vorig college aan een vorige raad is gedaan. Ergin: “Het is inderdaad al 12,5 jaar geleden dat het college deze toezegging heeft gedaan, maar we hebben met het Uitvoeringsprogramma Groen besloten om niet alleen een lijst van monumentale bomen op te stellen, maar om deze uit te breiden tot een groene kaart. We hebben de beoordelingscriteria vastgesteld en we gaan alle objecten, zowel bomen als ander waardevol groen, een voor een bekijken. Ik had gehoopt eerder met resultaat te komen, maar we kiezen hier voor een zorgvuldige aanpak boven een snelle.”

De gemeente heeft al verschillende keren beloofd om een kaart te maken waarop alle beschermde bomen staan; dit zijn zowel de bomen die onderdeel zijn van de groene hoofdstructuur (parken en lanen) als de monumentale bomen in de openbare ruimte en op particuliere terreinen.

Monumentale bomen zijn meer dan alleen planten. Ze zijn levende erfgoederen die ons verbinden met het verleden, het heden en de toekomst. De oude bomen kunnen zelfs worden gezien als bomen van nationaal belang, vanwege hun leeftijd, zeldzaamheid of cultuurhistorische waarde. Ze zijn beeldbepalend voor de omgeving en dragen bij aan de identiteit van een stad en hebben een sociale impact.

Eén gedachte over “NA 12,5 JAAR NOG ALTIJD GEEN SCHIEDAMSE MONUMENTALE BOMENLIJST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *