WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NIEUWE EXPOSITIE GALERIE DE DUIG VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Van 3 tot en met 25 augustus exposeren Fijkje Fontijne-Langejan en André Pelgrim in Galerie de Duig, Landstraat 29 Vlaardingen.

Fijkje exposeert met haar keramiek en André vult hierbij de wanden met houtsnede e.a. tot digitale print.

Fijkje Fontijne-Langejan,

Genoot haar opleiding aan de academie voor beeldende kunsten in Rotterdam en deed in 1962 eindexamen. Tijdens haar opleiding aan die academie kreeg zij o.a. les van Wally Elenbaas, de richting die zij volgde was decoratieve nijverheid.

Hierna is zij werkzaam geweest als ontwerpster op de tekenkamer van de Vlaardingse vlaggenfabriek Shipmate. Na enkele jaren begon zij zich te verdiepen in naaldtechnieken, glasmozaïek en zeefdrukken. Ook modeltekenen was een lange tijd een passie voor haar.
De laatste jaren maakte Fijkje ontwerpen in keramiek en brons. Zij exposeerde met dit werk verspreid door de regio.

Klei is voor haar een heerlijk materiaal, boetserend zoekend naar een bepaalde vorm. Naast het menselijk figuur inspireerde haar vooral uilen en andere dieren, deze heeft zij naar het kleimodel in was gevormd en vervolgens in brons laten gieten.

Haar schalen en vazen in keramiek zijn meer gebruiksvoorwerpen en hebben vooral betrekking op de zee en zijn vaak meerzijdig te bekijken.

Op deze expositie in Galerie de Duig zijn vooral de vazen en schalen vertegenwoordigd.

André Pelgrim,

Genoot zijn opleiding aan de Rotterdamse avond Academie, tekenen, schilderen en grafische vormgeving, in 1967 studeerde hij af. Het grafische vak had op de academie zijn speciale interesse. Na zijn opleiding was hij werkzaam als docent beeldende vorming inhet voortgezet middelbaar onderwijs in Vlaardingen, tot aan zijn pensionering in 2006.

Naast zijn baan als docent is hij ook altijd voor zichzelf bezig geweest met eigen werk. Met dit werk exposeerde hij regelmatig verspreid door Vlaardingen.

In 1968 kocht het archief van Rotterdam een eerste topografisch werk van André in aquarel, ‘de bouw van het Kleinpolderplein’. Het was zijn eerste ‘bouwput’ als onderwerp. Vanaf het begin waren bouwprojecten een bron van inspiratie voor André Pelgrim, ook zijnbelangstelling voor infrastructuur werd groter.

Hiernaast vormden de muziektitels van de Franse componist Olivier Messiaen een bron van inspiratie voor de ‘Letterbeelden’.

Het ‘object’ vormt tegelijkertijd in die begin jaren inspiratie voor allerlei stillevens in aquarel en later ook in houtsneden.

Typografie is het belangrijkste element in houtsneden voor Pelgrim de laatste jaren, het meest recent is de mogelijkheid om een digitale print hiervan te maken.

In die prints is zijn digitale archief van eigen werk dan erg behulpzaam geweest.

Opening zaterdag 3 augustus 15.00 uur

De opening wordt verricht op zaterdag 3 augustus om 15.00 uur door ds. Jan de Geus (predikant in Vlaardingen)

De entree is gratis en de koffie en thee of wat fris zijn van het huis!

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *